UPUTILI APEL RADUNOVIĆU I ŽUGIĆU

Atlas Grupa: Zaštitite 70.000 klijenata Atlas banke i IBM, novca ima preko 100 miliona

"Upozoravamo da posljedice restriktivnih mjera prema građanima, privrednicima i njihovim sredstvima mogu biti fatalne za finansijski sistem i ekonomiju. Ponovo zahtijevamo od Specijalnog policijskog tima i Specijalnog državnog tužioca da prestanu sa maltretiranjem zaposlenih u Atlas banci"
180 pregleda 0 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.12.2018. 13:20h

Atlas Grupa upitila je apel ministru finansija Darku Radunoviću i guverneru Centralne banke Crne Gore Radoju Žugiću da se "zaštite klijenti Atlas Banke i Invest Banke Montenegro u vezi sa planiranim moratorijumom od strane privremene uprave Centralne Banke Crne Gore".

Centralna banka (CBCG) je danas, na predlog privremenih upravnika u Atlas i Invest banci Montenegro (IBM), uvela moratorijum, odnosno mjeru privremene obustave plaćanja obaveza tih finansijskih institucija, na period od 45 dana.

"Danas su se ispred filijala Atlas i Invest Banke formirali redovi klijenata koji su pokušavali da dobiju informaciju o svojim sredstvima ili da koriste sredstva sa svojih računa za svoje osnovne potrebe, a sve to nakon informacije od petka, 07.12.2018. da je u Atlas i Invest Banci uvedena privremena uprava od strane CBCG. Veliki broj klijenata ima račune samo kod ove dvije banke, što znači da je njihovo poslovanje i zadovoljavanje osnovnih životnih potreba takođe blokirano. Smatramo da će mjere od strane CBCG koje se odnose na privremenu upravu dodatno urušiti cijeli bankarski sistem u Crnoj Gori, osim toga što će Atlas i Invest Banci nanijeti nepopravljivu štetu. Atlas Banka i Invest Banka su održavale stabilnom svoju likvidnu poziciju, i pored blokiranih sredstava e-commerce trgovaca koja su bile obavezne da isključe iz obračuna likvidne aktive".

U saopštenju Atlas Grupe, na čijem je čelu Duško Knežević, se navodi da smatraju da CBCG i Ministarstvo finansija treba hitno da reaguju, "jer je u pitanju 70.000 klijenata, 1.000 zaposlenih u cijeloj Atlas Grupi i oko 2.000 studenata Univerziteta Mediteran koji imaju sredstva na računima koja koriste iz studentskih kredita".

"U pitanje je javni interes, povjerenje u bankarski sistem, i sigurnost državnih institucija koje osiguravaju sigurnost depozita i finansijsku stabilnost uopšte. Moguća sljedeća faza je da deponenti drugih banaka povuku svoje depozite sa ciljem da ih drže kod sebe. Obje banke imaju veliki broj inostranih klijenata i obje banke posjeduju preko 100 miliona eura likvidnih sredstava, tako da najava moratorijuma izaziva čuđenje. Apelujemo još jednom na ministarstvo finansija i posebno CBCG da postupak privremene uprave u Atlas i Invest Banci svedu na realne i primjenljive okvire koji podrazumijeva aktivnu ulogu dosadašnjeg izvršnog menadžmenta koji je u dosadašnjem periodu takođe postigao velike rezultate na sanaciji ove dvije banke. Smatramo neophodnim da privremena uprava omogući klijentima da koriste svoja sredstva sa računa u razumnoj mjeri".

U saopštenju se navodi da je dosadašnji menadžment Atlas Banke "postigao izuzetne rezultate na ozdravljenju Banke", a da privremena uprava CBCG "neće moći da da očikivane rezultate, posebno ne mjerama koje su na vidiku prvog dana privremene uprave, ukoliko ne bude imala aktivnu saradnju sa dosadašnjim menadžmentom".

"Upozoravamo da posljedice restriktivnih mjera prema građanima, privrednicima i njihovim sredstvima mogu biti fatalne za finansijski sistem i ekonomiju. Sve državne institucije svjedoci su preduzetih aktivnosti ove dvije banke na njihovoj sanaciji, koja traje već tri godine, a takođe i spremnosti Atlas Grupe na dogovore oko regulisanja važnih odnosa sa državom Crnom Gorom kao što je odnos u vezi sa privatizacijom Kompleksa Meljine, zbog čega posebno čudi ovakva vrsta mjera od strane Centralne Banke. Ponovo zahtijevamo od Specijalnog policijskog tima i Specijalnog državnog tužioca da prestanu sa maltretiranjem zaposlenih u Atlas banci", zaključuje se u saopštenju Atlas Grupe.

Preporučujemo za Vas