Euromix bi hotel Kristal da založi za kredit

Kredit je Euromixu potreban za nastavak radova, a založili bi nezavršeni hotel i zemljište
450 pregleda 5 komentar(a)
hotel Kristal, Foto: Vuk Lajović
hotel Kristal, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 19.12.2015. 18:36h

Kompanija Euromix trade tražila je od Hotelske grupe Budvanska rivijera dozvolu za stavljenje hipoteke na zemljište i nedovršeni hotel Kristal rivijera za dobijanje kredita neophodnog za nastavak radova na ovom višespratnom objektu u Petrovcu.

Odbor direktora ove najveće hotelske kompanije, koja je i dalje u većinskom vlasništvu države, proslijedio je zahtjev Vladi, odnosno njenom Savjetu za privatizaciju. Predsjednik Odbora direktora Budvanske rivijere je funkcioner DPS-a, Svetozar Marović, koji je uhapšen u četvrtak zbog sumnje da je učestvovao u višemilionskim malverzacijama u Budvi.

Do sada je Euromix trade, biznismena Miloša Perovića, već uzimao kredit od njemačkog investicionog fonda DEG, ali su probijeni predviđeni rokovi za gradnja hotela, koja je izazvala revolt mještana zbog spratnosti i povećanja gabarita, u odnosu na planska dokumenta.

Iako je bilo planirano da hotel bude otvoren ove godine, to je odloženo za jun 2016, do kada bi, ukoliko se obezbijedi kredit, mogao biti završen dio koji pripada Budvanskoj rivijeri.

U dokumentu Ministarstva turizma o prioritetnim investicijama u turizmu, koji je predstavljen početkom juna, navodi se da su usporeni radovi na projektu, jer investitori još nijesu uspjeli da povuku drugu tranšu kredita.

Čitav projekat i njegova izgradnja podijeljena je u faze. Prva faza obuhvata izgradnju objekata A i B (ukupan smještajni kapacitet 172 smještajne jedinice) i njhov završetak je bio planiran do kraja 2015.

Druga faza obuhvata završetak objekta C (97 smještajnih jedinica, zajedno sa medical & welness centrom). Privođenje namjeni ovog dijela hotelskog kompleksa planirano je u junu 2016. Po završetku svih radova, zajedno sa postojećim hotelom Rivijera, hotel Kristal rivijera će činiti Rizort rivijera Kristal, navodi se u dokumentu.

Do sada je investirano oko deset miliona eura i u 2015. godini se očekuje investiranje dodatnih oko 6,5 miliona eura.

Ugovor o zajedničkom ulaganju, odnosno zajedničkoj gradnji između HG Budvanska rivijera i Euromix Toursa zaključen je 20. maja 2011. godine.

Ugovorom je bilo predviđeno da se hotel sa pet zvjezdica izgradi na parceli ukupne površine 10.230 kvadrata.

Hotel će, ako se bude ispoštovao ugovor, objedinjavati 269 smještajnih jedinica, od čega će 48 smještajnih jedinica pripasti odvojenom hotelu Kristal i preći u vlasništvo Budvanske rivijere. Hotelski kompleks posjedovaće dva restorana, pet tematskih barova, šoping centar, bazen sa vodenim atrakcijama, konferencijski centar, wellness & beauty centar i sl.

Nakon što je u januaru ove godine Miloš Perović uhapšen u Sloveniji, američka Stratex grupa, vlasnik 30 odsto akcija Budvanske rivijere zatražila je od američkih stručnjaka za korupciju da detaljno analiziraju ugovor o izgradnji hotela Kristal.

Perović je zadržan na slovenačkom aerodromu po nalogu njemačkih istražnih organa, jer je navodno od tamošnje banke uzimao kredite bez pokrića. Riječ je o kreditima za izgradnju hotela Kristal rivijera.

Američki konsultanti će uraditi takozvani antikorupcijski “dju dilidžens” u skladu sa američkim Zakonom o korupciji u inostranstvu, koji zabranjuje američkim firmama podmićivanje javnih funkcionera. Oni će uraditi i detaljnu analizu još nekoliko ugovora koje je Budvanska rivijera zaključivala.

Bonus video: