Krivične prijave protiv bivših sindikalaca

“Podnijećemo prijavu protiv svih predstavnika nepostojećeg sindikata koji su bili nosioci posla. Pozivamo odbornike u skupštini Glavnog grada da ne glasaju za ovakvu odluku jer će vlasništvo nad placem biti prenijeto na investitora koji treba da gradi zgradu”, tvrdi za “Vijesti” Raković
68 pregleda 4 komentar(a)
Sandra Obradović, Foto: Luka Zeković
Sandra Obradović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.12.2015. 16:54h

Sindikat radnika Kombinata aluminijuma koji predvodi Sandra Obradović i grupa bivših radnika koje predvodi Nikola Raković najavili su da će naredne sedmice podnijeti krivičnu prijavu protiv predstavnika nekadašnjeg Samostalnog sindikata KAP-a. Na čelu tog sindikata je bivši radnik, danas penzioner Zoran Milošević.

Prijava tužiocu biće podnijeta uoči zasjedanja Skupštine Opštine Podgorica 28. decembra. Gradonačelnik Slavoljub Stijepović predložio je da se u dnevni red uvrsti predlog odluke da se pravo korišćena na placu dodijeljenom radnicima KAP-a 2009. godine pretvori u pravo svojine. Povod za to bilo je što se Samostalni sindikat radnika KAP-a obratio Glavnom gradu 8. decembra i tražio izmjenu Odluke o prenosu prava korišćenja.

“Podnijećemo prijavu protiv svih predstavnika nepostojećeg sindikata koji su bili nosioci posla. Pozivamo odbornike u skupštini Glavnog grada da ne glasaju za ovakvu odluku jer će vlasništvo nad placem biti prenijeto na investitora koji treba da gradi zgradu”, tvrdi za “Vijesti” Raković.

Potpise za podnošenje prijave dalo je već 200 bivših i sadašnjih radnika, a pravo na plac polaže oko 1.200 ljudi.

On je napomenuo da je građevinska dozvola, koja je u međuvremenu istekla dobijena bez problema i sa pravom korišćenja, i da je taj projekat predviđao izgradnju 85 stambenih jedinica. Novim projektom broj stanova je smanjen na 70.

“Predloženom odlukom nepostojeća organizacija želi da se sakrije iza institucije lokalnog parlamenta”, dodao je Raković.

Dio sadašnjih i bivših radnika KAP-a, među kojima se nalaze članovi uprave i bivši sindikalni lideri na čelu sa Miloševićem, dogovorili su se sa kompanijom Montas inžinjering o izgradnji zgrade sa 70 stanova na placu stare sindikalne organizacije.

Stanove bi po 670 eura po kvadratu otkupio dio menadžera, sindikalnih lidera, radnika i penzionera KAP-a sposobnih da se zaduže u Sosiete ženeral banci.

Predsjednik lokalnog parlamenta Đorđe Suhih rekao je ranije da bi trebalo organizovati sastanak u vezi sa nedoumicama oko izgradnje stambene zgrade za radnike KAP-a, na placu koji je radnicima ustupila Opština i na tom sastanku pokušati da se riješe problemi između radnika. Međutim, od toga nije bilo ništa.

Bonus video: