SO Herceg Novi : Kreiranje budžeta na osnovu privatnih interesa

Odbornici opozicije glasali su protiv odluke , a odbornik SNP Stevo Cvjetković je ocijenio da je riječ o presedanu i da će se budžet donijeti najvjerovatnije tek u martu
0 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.12.2015. 15:14h

Odbornici SO Herceg Novi na današnjem zasjedanju usvojili su odluku o privremenom finasiranju Opštine za period januar- mart naredne godine.Opozicioni odbornici, koji su glasali protiv, ocijenili su da je tkava odluka pokazatelj nefunkcionalnosti, ali i nesaglasja unutar vladajuće koalicije (DPS -Izbor).

„Lokalna uprava je pokrenula više postupaka za valorizaciju nepokretne imovine Opštine pre nadležnim Mininstarstvom finasija, koji bi trebalo da budu oknočani krajem decembra, a značajni pozitivni finasijski efekti tih postupaka će se odraziti na budžeteke prihode u 2016. godini, pa je svrsishodno da se Odluka o budžetu donese nakon okončanja tih postupaka“ , obrazloženo je iz Sekretarijata za finasije, turizam i ekonomski razvoj.

Odbornik Izbora Dušan Radović Krušo je objasnio da je riječ o prodaji ili zakupu zemljišta na Luštici na kome bi investitor „koji je poslao pismo namjere“ investirao 2 milijarde eura.

Nezavisni odbornik Obrad Gojković tvrdi da Izbor , ucjenjuje koalicionog partnera DPS sa kojim vrši vlast u Herceg Novom. „Izbor će glasati za predloženi budžet tek kada od DPSa dobije saglasnost za projekte kojim će , obezbijediti posao za njihove privatne firme i interese, a na štetu građana Herceg Novog“, ističe Gojković. Naveo je da je riječ o projektu Herceg Novi Evropska prestonica kulture 2021, Free kick Master Legends , kao i nedavno usvajanje odluke o odluke o građenju, postavljanju i uklanjanju lokalnih objekata od opšteg interesa koja omogućava gradnju mimo planske dokumentacije“.

Nije prihvaćen zahtjev Kluba odbornika Za dobro Novog Demokrati Herceg Novi da nadležni organi ispitaju zakonitost rada Opštine, preduzeća i ustanova i organizacija kojima je Skupština osnivač i utvrde uzroke koji sprječavaju donošnje predloga Budžeta na blagovremen i zakonit način. Skupštinska većina nije bila saglasna ni sa njihovim predlogom da Agencija za sprečavanje korupcije utvrdi da li ima elemenata političke korupcije kod opštinskih javnih funkcionera. Odbornici tog kluba Obrad Gojković i Mirko Mustur nakon glasanja napustili su zasjedanje jer „nisu uspjeli da spriječe pokušaj zloupotrebe budžeta“

Savo Marić odbornik Novske liste kazao je da je očekivao „ jak kapitalni budžet“ i početak gradnje hotela, žičare i drugih projekata koje je, sada vladajuća koalicija, obećavala u predizbornoj kampanji. „Umjesto toga imamo povećanje izdataka za plate lokalne administracije, iako je najvaljena racionalizacija u toj oblasti, kazao je Marić i konstatovao da „nema opravdanja za nepravovremeno usvajanje budžeta“

Odbornici opozicije glasali su protiv odluke , a odbornik SNP Stevo Cvjetković je ocijenio da je riječ o presedanu i da će se budžet donijeti najvjerovatnije tek u martu.

Odluku o utvrđivanjuu osnova i kriterijuma za finansiranje aktivnosti u sportu, odbornici DPS ocijenili su kao „odličnu“, dok odbornica SNP Danijela Đurović smatra da bi se sredstvima iz opštinskog budžeta trebali finasirati samo amaterski klubovi I selekcije uz dostavljanje potrebne dokumentacije.

Obrad Gojković je kazao da odbornici nemaju informaciju o tome kako se troši 300 hiljada eura koje Opština opredjeljuje Vaterpolo klubu Jadran .

Odluku o finasiranju nevladinih organizacija opozicioni odbornici su ocijenili nedovoljno transparentnom.

Bonus video: