Uzmite besplatnih 50 eura za trgovanje cijenom nafte na svjetskoj berzi

Trenutna dnevna proizvodnja nadmašuje tražnju za 2 miliona barela
80 pregleda 4 komentar(a)
Nafta
Nafta
Ažurirano: 17.12.2015. 07:14h

Uključite se u trgovanje cijenom nafte i počnite da zarađujete na svjetskoj berzi od svoje kuće u 3 jednostavna koraka:

1. registrujte besplatni nalog za trgovanje na linku ovdje

2. verifikujte nalog za trgovanje i

3. automatski dobijate besplatnih 50 eura na svom nalogu sa kojima odmah možete da počnete da trgujete i zarađujete i na rastu ali i na padu cijene nafte

Od juna 2014. godine kada je dostigla rekordno visoku cijenu od 147 dolara po barelu cijena sirove nafte je do danas pala za više od 60%.

Proizvodnja iz uljanih škriljaca koju su počeli da primjenjuju proizvođači u SAD-u omogućila je da uz korišćenje novih tehnologija ukupna proizvodnja poraste za 4.2 miliona barela u danu što je dodatno opteretilo i onako presnabdjeveno tržište.

Postoje i drugi faktori koji takođe vrše negativan pritisak na cijenu nafte kao što su strateški potezi OPEC-a, vraćanje na tržište Irana nakon ukidanja međunarodnih sankcija, smanjenje globalne tražnje (naročito u zemljama u razvoju) ali i smanjenje komercijalne upotrebe benzina u SAD-u i prelazak na obnovljive izvore energije.

Prošle godine na novembarskom sastanku dominantna članica OPEC-a, Saudijska Arabija, odlučila se za agresivnu strategiju intenziviranja proizvodnje, koja je za posljedicu imala pad cijene nafte, sa ciljem da sa tržišta izbaci proizvođače čiji troškovi proizvodnje nisu dovoljno niski. Već godinu dana cena se kreće ispod 60 dolara po barelu, s tim da se trenutno kreće i ispod 40 dolara. Ovako niski nivoi cijene, koji traju već neko vrijeme, počeli su ozbiljno da ugrožavaju i budžete zemalja članica OPEC-a pa i same Saudijske Arabije. Očekivalo se da će na sastanku koji je održan 4. decembra OPEC donijeti odluku o smanjenju proizvodnje, međutim to se nije dogodilo. I ne samo da proizvodnja nije smanjena već članice kartela nisu uspjele da se dogovore o gornjem limitu proizvodnje koji je do sada iznosio 30 miliona barela u danu.

Trenutna dnevna proizvodnja nadmašuje tražnju za 2 miliona barela. Ako se uzme u obzir da će se sljedeće godine na tržište vratiti i Iran sa svojom naftom onda je sasvim logično očekivati da će se globalna presnabdjevenost tržišta nastaviti i tokom 2016 godine.

Ipak, eskalacija geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku i rat u Siriji mogu imati uticaj na rast cijene nafte.

’Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, cijena sirove nafte bi mogla da se vrati na nivoe iznad 80 dolara po barelu do 2020. godine’, kaže informisan izvor iz Fortrade-a.

FXLider ima saradnju sa Fortrade Limited-om – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Upozorenje o riziku i odricanje od odgovornosti

Ugovori za razliku u ceni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na finansijski leveridž i nose visok nivo rizika za Vaš kapital jer cijene mogu brzo da postanu nepovoljne za Vas. Gubici mogu da premaše Vaše depozite i od Vas bi se moglo zahtijevati da izvršite dodatne uplate. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i zbog toga morate biti sigurni da ste razumjeli rizike, a potražite i nezavisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, traženje niti transakciju u pogledu bilo kog finansijskog instrumenta. FXLider ne prihvata nikakvu odgovornost za bilo kakvu upotrebu ovih komentara niti za posljedice koje iz toga mogu da proisteknu. Ne daje se nikakvo uveravanje niti garancija za tačnost ili potpunost ovih podataka. Sledstveno tome, svako lice koje postupi prema njima, čini to u potpunosti na sopstveni rizik.

Stavovi izraženi u tekstu ne odražavaju stavove redakcije "Vijesti".

Bonus video: