Odbijen zahtjev da se poništi prodaja Duvanskog

Akcionari tražili da se poništi ugovor o prodaji imovine DKP-a Zetagradnji. Odbijeni jer je sud ocijenio da nisu imali pravo da tuže
0 komentar(a)
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.12.2015. 17:29h

Sudija Privrednog suda Milica Popović novom presudom ponovo je odbila tužbeni zahtjev Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata kojom su tražili da se poništi ugovor o kupoprodaji imovine DKP-a u stečaju Zetagradnji za 13,2 miliona eura, zaključen 21. juna 2010. godine.

„Iz smisla odredbe Zakona o insolventnosti privrednih društava, koji se primjenjuju na sporni odnos, proizilazi da je zabrana prodaje imovine prije potvrđivanja plana, propisana radi zaštite interesa stečajnih povjerilaca, iz čega proizilazi da Udruženje manjinskih akcionara nije aktivno legitimisano za podnošenje tužbe po navedenom osnovu“, ističe se u presudi Popović.

U presudi se navodi da akcionari nemaju status povjerilaca, već su vlasnici imovine stečajnog dužnika srazmjerno vrijednosti akcijskog kapitala.

“Eventualne nepravilnosti učinjene od strane stečajnog upravnika prilikom prodaje imovine stečajnog dužnika ne mogu biti razlog ništavosti Ugovora o prodaji, već eventualno odgovornosti stečajnog upravnika za naknadu štete”, navodi se u presudi.

Apelacioni sud, koji je poništio prvu presudu Privrednog suda kojom je takođe odbijena tužba, je smatrao da Privredni sud tokom prvog postupka nije odlučivao o prigovoru aktivne legitimacije.

Advokat stečajne uprave DKP-a, Dragan Smolović prigovorio je više puta tokom ovog postupka na aktivnu legitimaciju tužioca.

“Sve i kad bi bilo tačno da je upravnik napravio propust, njegove eventualne nepravilnosti prilikom prodaje imovine stečajnog dužnika ne mogu biti razlog ništavosti ugovora o prodaji što je i stav Vrhovnog suda (izrečen u presudi 2011)”, kazao je Smolović na posljednjem ročištu.

Bonus video: