Ivanović: Ne remeti se tržište da bi se posezalo za interventnim mjerama

Ivanović je rekao da Ministarstvo podržava svakog čovjeka u Crnoj Gori koji želi da počne da se bavi pojoprivrednom proizvodnjom i to kroz kredite i kroz 50 odsto bespovratnih sredstava za gradnju objekata, nabavku mehanizacije i uređenje zemljišta
70 pregleda 1 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Luka Zeković
Petar Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.12.2015. 14:58h

Crna Gora se nalazi u fazi kada daljom ekspanzijom proizvodnje u oblasti poljoprivrede još ne remeti tržište da bi se posezalo za interventnim mjerama, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On je u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Pozitive Crne Gore Srđana Perića, rekao da svuda u Evropi postoji tržišna orjentacija.

"Primjenjuju se određene mjere s vremena na vrijeme u zavisnosti od toga kakva su kretanja u proizvodnji. Pretjerana ponuda remeti tržište, zbog čega se povremeno primjenjuju interventne mjere. Mi se nalazimo u fazi kada daljom ekspanzijom proizvodnje u oblasti poljoprivrede još ne da ne remetimo tržište, nego ga korak po korak razvijamo", kazao je Ivanović.

To, kako je dodao, potvrđuju podaci o smanjenju uvoza poljoprivrednih proizvoda za prvih deset mjeseci za 20,1 milion eura.

Perića je zanimalo kada poljoprivednici u Crnoj Gori mogu očekivati organizovan i planski otkup svojih proizvoda i ustanovljanje primjerenog sistema subvencija.

"Ne postoji sistemski planiran otkup poljoprivrednih proizvoda u iole zadovoljavajućem opsegu, a s druge strane subvencije koje im se dodjeljuju su ispod nivoa koji bi se mogao ocijeniti adekvatnim", kazao je Perić.

Ivanović je rekao da Ministarstvo podržava svakog čovjeka u Crnoj Gori koji želi da počne da se bavi pojoprivrednom proizvodnjom i to kroz kredite i kroz 50 odsto bespovratnih sredstava za gradnju objekata, nabavku mehanizacije i uređenje zemljišta.

"Sve što vam je potrebno da krenete je tu. Nakon toga kreće proizviodnja za koju se dobijaju premije koje su različite u zavisnosti od kulture do kulture. Nakon toga vi kažete da treba još i otkupiti te proizvode. Niko u tu proizvodnju ne kreće zbog toga da bi država otkupljivala te proizvode, jer smo onda potpuno zamijenili stvari", objansio je Ivanović.

On je pitao Perića u čemu bi onda bila razlika između poljoprivrede i bilo koje druge djelatnosti, na primjer industrije ili turizma.

Perić je pitao Ivanovića da li zna kolike su subvencije u zemljama EU za poljoprivrednike i da li zna šta se dešava kod na primjer francuskih poljopriverednika kada su zakinuti za neku subvenciju ili izloženi uvozničkim lobijima kojima su crnogorski poljoprivrednici, kako tvrdi, stalno izloženi.

"Blokiraju se autoputevi", kazao je Perić.

Bonus video: