Brajović o autoputu: Intenziviranje radova na prioritetnoj dionici početkom 2016.

"Obaveza izvođača radova jeste da izgradi glavni projekat i predmetnu dionicu autoputa i nabavi i ugradi potrebnu opremu i instalacije u roku od 48 mjeseci počev od 11. maja, kada su počeli radovi na realizaciji prioritetne dionice Smokovac - Uvač - Mateševo", objasnio je Brajović
2 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.12.2015. 14:49h

Intenziviranje radova na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljari očekuje se početkom naredne godine, kada izvođač planira početak radova na nekim od najzahtjevnijih objekata, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović.

On je u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Pozitivne Crne Gore Gorana Tuponje, rekao da su neki od najzahtjevnijih objekata most Moračica i tuneli Vjeternik, Kosman, Mrke i Jabučki krš.

"Samo izrada potrebnih geodetskih podloga izvođenje geotehničkih istražnih radova sa odgovarajućim elaboratima traje oko šest mjeseci i biće u cjelini završena krajem januara naredne godine", kazao je Brajović.

Tuponja je pitao kad će početi izgradnja dionice autoputa Smokovac - Uvač - Mataševo, izuzumajući pripremne radove koji se odnose na pristupne puteve, obezbjeđivanje i opremanje lokacije za smještaj radnika i opreme.

Tuponju je zanimalo i u kojoj fazi je projektna dokumentacija i kada se može očekivati njeno kompletiranje, kao i da li postoje problemi u realizaciji ugovora.

Brajović je rekao da su u toku su intenzivni radovi na izradi glavnog projekta i da je za to potrebno od šest do devet mjeseci.

"Obaveza izvođača radova jeste da izgradi glavni projekat i predmetnu dionicu autoputa i nabavi i ugradi potrebnu opremu i instalacije u roku od 48 mjeseci počev od 11. maja, kada su počeli radovi na realizaciji prioritetne dionice Smokovac - Uvač - Mateševo", objasnio je Brajović.

On je saopštio da je od 11. maja, kada su počeli radovi na autoputu, do sada, izvođač osim na izradi glavnog projekta radio i na dosta drugih aktivnosti.

"Vlada kao odgovoran investitor neće praviti kompromise po pitanju kvaliteta realizacije projekta i insistira kod svog patnera na dosljednom poštovanju svih primjenjivih propisa i standarda", poručio je Brajović.

On je rekao i da je odnos dolara i eura, kada je u pitanju izvođenje radova, definisan na datum 26. februar prošle godine, kada je potpisan Ugovor o projektovanju i izgradnji.

"Nemamo nikakvih problema zbog kursnih razlika u ovom periodu. Problem kursnih razlika će se javiti eventualno u situaciji prilikom otplaćivanja glavnice kredita od 2021. godine", kazao je Brajović.

Glavni izvođač radova na autoputu Bar-Boljari je Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova (CRBC).

Pripremni radovina prioritetnoj dionici autoputa počeli su 11. maja i od tada kreće rok od četiri godine koji Kinezi imaju za završetak radova.

U pripremne radove spada izgradnja pristupnih puteva koji će biti u dužini od skoro 50 kilometara. Trasa autoputa je duga 41 kilometar.

Ugovorena cijena autoputa je 809,6 miliona eura.

Bonus video: