Sindikat Instituta Igalo: Umjesto investitora, došao kupac, povećanje plata se ne pominje

Kraj sezone je ujedno i prilika da se rezumiraju rezultati: devetomjesečni obračun pokazuje dobit od 600.000 Eura: skromna ali ne i beznačajna cifra. Kada se uzme u obzir iskorišćenost kapaciteta od oko 40 odsto , to je rezultat vrijedan pažnje, koji pokazuje da Institut ima šansu. Da li će se ta šansa i iskoristiti?, pitaju se radnici Instituta
177 pregleda 3 komentar(a)
Institut dr Simo Milošević, prva faza, Foto: Slavica Kosić
Institut dr Simo Milošević, prva faza, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.12.2015. 14:25h

Sindikat Instituta Dr Simo Milošević Igalo upozorava da će nakon što za desetak dana bude zatvorena Prva Faza, Mediteranski centar Instituta posljednje goste ispratio je krajem oktobra, nastupiti dugačak "odmor" za radnike Instituta: "nevoljni odmor sa značajno smanjenim platama".

Kraj sezone je ujedno i prilika da se rezumiraju rezultati: devetomjesečni obračun pokazuje dobit od 600.000 Eura: skromna ali ne i beznačajna cifra. Kada se uzme u obzir iskorišćenost kapaciteta od oko 40 odsto , to je rezultat vrijedan pažnje, koji pokazuje da Institut ima šansu. Da li će se ta šansa i iskoristiti?, pitaju se radnici Instituta.

“I pored svih hvalospjeva o stručnom, požrtvovanom i vrijednom kolektivu, te njegovom doprinosu opstanku Instituta, činjenica je da su koeficijenti složenosti grupe poslova niži od propisanih Granskim kolektivnim ugovorom, obračunska vrijednost koeficijenta je još uvijek 55 eura, što za radnike sa najnižim koeficijentom složenosti grupe poslova znači i prekovremeni rad da bi se isplatila minimalna zarada u skladu sa zakonom. Godinama je radnicima obećavano da strateški investitor „samo što nije došao“ i da će se njegovim dolaskom povećati plate, a i povećati broj klijenata i produžiti sezonu, pa neće biti ni prinudnih odmora,te da ce se Kolektivni ugovor poštovati u cijelosti”, navodi se u saopštenju sindiokata Instituta Igalo.

“Umjesto „strateškog investitora“ došao je kupac, a povećanje plata i obima posla niko više i ne pominje. Jer kupac ima drugu viziju: izgradnju kućica oko Titove vile, sportskog sela i porodičnog hotel umjesto Prve faze. Rušenje Prve faze, koja prema indicijama prodavaca treba da uslijediti u četvrtoj godini, radnici su shvatili kao poruku da bar polovina zdravstvenih radnika neće biti potrebna odmah nakon isteka trogodišnjeg perioda predviđenog Kolektivnim ugovorom za zaštitu radnih mjesta, kako kupac ne ne bi bio u obavezi da isplati otpremnine”, upozoravaju iz Sindikata.

U saopštenju se ističe da u ponuđenom programu privatizacije i dobijenim odgovorima nije prepoznao interes ni izvjesnost ispunjavanja očekivanja radnika Instituta, pa je zato Sindikat insistirao na dodatnim informacijama i objašnjenjima, “ali je privatizacija Instituta Igalo proglašena tajnom, pa je, shodno tome, i izostao odgovor, a učvrstila se sumnja...”

Bonus video: