Nikšićki metalci poručili: Plate ili radikalni potezi

Ukoliko njihov problem uskoro ne bude riješen, radnici Metalca odlučni da pristupe i radikalnim potezima, poput zatvaranja u zgradi Opštine ili odlaska za Podgoricu gdje su prošle godine, pod vedrim nebom, protestovali 20 dana
63 pregleda 2 komentar(a)
Metalac, Metalac Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Metalac, Metalac Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.12.2015. 11:04h

Bivši radnici nikšićkog Metalca i pored obećanja zakupca nikšićke fabrike, beogradake firme Iskra promont, još uvijek nije dobio dvije zaostale plate niti im je povezan radni staž od februara ove godine.

Zbog toga su riješili, ukoliko njihov problem uskoro ne bude riješen, da pristupe i radikalnim potezima, poput zatvaranja u zgradi Opštine ili odlaska za Podgoricu gdje su prošle godine, pod vedrim nebom, protestovali 20 dana.

"Direktor, Aeksandar Stablović, nam je platu obećao u petak, pa onda u subotu, pa u ponedjeljak, i sada se više ne javlja na telefon, pa ne znamo da li je u zemlji. Ne znamo dalje šta da radimo. Dužan nam je dvije plate, staž, čekamo otpremnine", kazao je predsjednik Sindikata Metalaca Mijo Ćipranić u ime 19 bivših radnika Metalca koji su juče dobili rješenja o prekidu radnog odnosa.

Stablović, prema riječima Ćipranića i ostalih radnika, koji se svako jutro u devet sati okupljaju ispred kapije firme, ne duguje samo njima. Spisak onih koji potražuju svoj novac je, tvrde bivši radnici, poduži.

"Dobavljačima je dužan za hranu, stečajnoj upravi za zakup za godinu što je tu bio, za materijal koji je uzeo od Metalca oko 35 hiljada eura. uPpivari su radila trojica ugovoraca koji su bili angažovani i koji su juče sami obustavili taj posao jer i njima duguje plate", kazao je Ćipranić.

Prema ugovoru sa Privrednim sudom Iskra promont je bila u obavezi da u prvih pola godine u proizvodnju Metalca uloži oko pola miliona eura, da redovno izmiruje obaveze prema državi, radnicima i dobavljačima.

Ugovor o zakupu ističe 27. decembra, a do tada su u obavezi da izmire preko 100.000 eura koje duguju radnicima, Privrednom sudu po osnovu zakupa, Elektroprivredi koja im je isključila struju, pa je proizvodnja obustavljena 24.novembra, dobavljačima.

Za isplatu jedne plate potrebno je oko 13 hiljada eura, a bivši radnici Metalca očekuju odgovor iz inistarstva ekonomije o isplati otpremnina koje su dogovorene krajem prošle godine, kada je Iskra promont uzela u zakup na godinu nikšićku fabriku. Tada je dogovoreno da radnici koji nemaju uslov za penziju a kojima zakupaca iz nekog razloga raskine ugovor o radu ili isti ne produži dobiju otpremninu u iznosu od po 10,7 hiljada eura.

"I prošle i ove godine mi se pred Novu godinu prijavljujemo na Biro rada. Pokušali smo da razgovaramo sa predsjednikom Opštine Veselinom Grbovićem, koji je Stablovića i doveo ovdje, da ga zamolimo da se uključi u rješavanje naših problema i da apeluje na Stablovića da nam isplati naša dugovanja, ali u Opštini su nam uzeli brojeve telefona i niko nas ne zove", kazao je Ćipranić.

Sačekaće na poziv iz Opštine, poručili su radnici, još nekoliko dana, a onda će biti prinuđeni da pristupe radikalnijim mjerama.

"Ako se Grbović ne javi moraćemo tamo da odemo, da se zatvorimo u Opštinu dok nas ne primi. Svakome je ostala slika naših štrajkova u Podgorici prošle godine kada smo 20 dana proveli pod vedrim nebom. Još u ušima čujemo sirene bolničkih auta koja su prevozila naše radnike do Kliničkog centra, još se oporavljamo i snosimo posledice po zdravlje od toga, ali ćemo opet, ako bude trebalo, vratiti se u Podgoricu i istrajati”, poručili su bivši radnici nikšićkog Metalca.

Od njih 19 većina ima oko deset godina radnog staža, dok je nekoliko njih prešlo 20.godina staža.

Oglas za prodaju imovine Metalca, po početnoj cijeni od 5,41 milion eura, oko 15 odsto manjoj nego na prethodnom tenderu, otvoren je do 20.decembra. Prošle sedmice fabriku su obišli predstavnici mostarske sirm Stil konstrakšn koji su zainteresovani za kupovinu imovine.

Bivši vlasnik Metalca Nikola Furundžić radnicima je za plate, staž i otpremnine ostao dužan blizu dva miliona, a tu je i četiri miliona duga prema državi, dobavljačima, Opštini Nikšić i bankama.

Bonus video: