Lazović: Ovih dana konačni dogovor oko gradnje drugog bloka TE

„Češka eksportna banka je sada tražila da to bude i EPCG, a da bi ona to bila treba da imamo saglasnost A2A. Ostalo je da u ovih par dana A2A u direktnoj komunikaciji sa Češkom eksportnom bankom pokuša pronaći saglasnost oko tog modela“, rekao je Lazović
0 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.12.2015. 12:08h

Konačni dogovor oko gradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) trebalo bi da bude postignut ovih dana, saopštio je potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović, i dodao da računa da će svi partneri u projektu imati razumijevanja za njegov značaj.

On je rekao da treba zaokružiti projekat do kraja, pri čemu se pojavljuju novi detalji, ali i da računa da će sve strane imati razumjevanja za značaj projekta i da će se ići u njegovu finalizaciju.

Lazović je kazao da je dogovor sa A2A da se kompletan projekat realizuje preko društva posebne namjene i da to društvo bude jedna vrsta garanta za njegovu realizaciju, odnosno za odobrenje kredita i finansiranje sredstava.

„Češka eksportna banka je sada tražila da to bude i Elektroprivreda (EPCG), a da bi ona to bila treba da imamo saglasnost A2A. Ostalo je da u ovih par dana A2A u direktnoj komunikaciji sa Češkom eksportnom bankom pokuša pronaći saglasnost oko tog modela“, rekao je Lazović nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji sa izvršnim direktorom Investiciono-razvojnog fonda, Zoranom Vukčevićem.

Vlada je, kako je dodao, dala saglasnost da EPCG bude garant.

„U čitav projekat smo u startu ušli sa transparentnim obavještenjem svima onima koji su bili zainteresovani da ne mogu računati na državne garancije i njihova obaveza je bila da pored ponude za izgradnju drugog bloka TE dostave i ponudu partnera koji će ih pratiti u finansiranju toga projekta“, podsjetio je Lazović.

On je rekao da su do kasno sinoć imali intenzivne razgovore sa partnerom u EPCG, italijanskom A2A.

„Nije u pitanju samo jedan ugovor i dogovor jedne firme. U finalu ukupnog projekta imamo više subjekata, odnosno Škodu Prahu kao prvorangiranog ponuđača za izgradnju drugog bloka TE, Češku eksportnu banku koja bi trebalo da prati tu kompaniju u finansiranju i izgradnji objekta, i italijansku A2A“, rekao je Lazović.

Prema njegovim riječima, sa A2A je dogovor da drugi blok TE što se tiče upravljanja i izgradnje bude dodijeljen društvu posebne namjene u kojem bi država participirala sa 51 odsto, a EPCG sa 49 odsto. U okviru te participacije od 49 odsto, A2A bi participirala sa 41,7 odsto, koliko trenutno ima akcijskog kapitala u EPCG.

„Imamo namjeru da ovih dana privedemo kraju i potpišemo akcionarski ugovor sa italijanskom kompanijom A2A za naredni period i u pogledu upravljanja u EPCG i biznis plana, a u prvom planu je gradnja drugog bloka TE“, kazao je Lazović.

On je naveo da ako se to ne desi, ostaju na stanovištu da EPCG sama može sa svojim kapacitetima garantovati i pristupiti izgradnji drugog bloka TE.

„Tako da nam rješenje ne gine. I ako ne postignemo usaglašavanje sa A2A i sa češkim partnerom onda ćemo se odlučiti da idemo u tom pravcu, nećemo to odlagati do bekonačnosti, već ćemo najkasnije do kraja ove kalendarske godine imati tu jasnu situaciju“, precizirao je Lazović.

Škoda Praha je pobijedila na tenderu za izgradnju drugog bloka, čija izgradnja košta 338,5 miliona EUR, dok bi godišnja proizvodnja bila 1,6 hiljada gigavat sati (GWh). Škoda Praha, kao izvođač radova, prema tenderu je dužna da obezbijedi investitoru izgradnje drugog bloka kredit u vrijednosti od 85 odsto investicije.

Direktni pregovori između EPCG i Škode Praha, prvorangiranog ponuđača za projekat izgradnje drugog bloka TE Pljevlja, intenzivirani su posljednjih mjeseci, pri čemu se u najvećem dijelu pregovara o ekonomskim uslovima i visini cijene projekta.