Tužilaštvo gleda sve kredite u “švajcarcima”

Prijava tužilaštvu podnijeta nakon smrti Esada Muminovića, ono uzelo svu dokumentaciju
64 pregleda 8 komentar(a)
Dragomir Ćalasan, Foto: Boris Pejović
Dragomir Ćalasan, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.12.2015. 06:24h

Advokat Dragomir Ćalasan, koji zastupa građane koji vode sudski spor sa Hipo Alpe Adria bankom (HAAB) zbog kredita u švajcarskim francima, kazao je juče “Vijestima” da će Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) uzeti i dokumentaciju u vezi sa tim kreditima od Centralne banke (CBCG) i faktoring kompanija Heta Asset Resolutionu.

VDT je od HAAB uzeo dokumentaciju u vezi sa kreditima koji je banka odborila Esadu Muminoviću, a koji je nedavo sebi oduzeo život zbog toga.

“Ja sam pisao tu krivičnu prijavu. U okviru izviđajnih radnji u tom slučaju tužilaštvo je uzelo svu dokumentaciju. Krivičnom prijavom su obuhvaćeni svi krediti, pa će tužilašto uzeti i svu ostalu dokumentaciju od CBCG i Hete. Mislim da su postupci tužilaštva prekretnica i da će se i u CBCG zapitati pojedinici šta su radili. Jasno je da su svi svojim postupcima odveli Muminovića u smrt”, kazao je Ćalasan.

Iz HAAB juče nijesu željeli da govore o potezima tužilaštva.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević prije nekoliko dana je saopštio da je od usvajanja zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure dvoje klijenta banke oduzelo sebi život, te da mu se javilo nekoliko korisnika kredita koji prijete samoubistvima.

Centar za zaštitu potrošača, Skupština i bankarski ombudsman traže efikasnu primjenu tog zakona koja do sada nije dao rezultate. CBCG će obaviti još jednu kontrolu o tome kako banka primjenjuje ovaj Zakon, o čemu će obavijestiti skupštinski Odbor za ekonomiju.

Bonus video: