ZNAČAJAN PRILIV NOVCA

Od dijaspore 275 miliona eura

Nije poznato koliko ima iseljenika, ali MVP pretpostavlja da ih ima koliko i stanovnika u Crnoj Gori, oko 600 hiljada
62 pregleda 1 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.12.2015. 09:48h

Građani Crne Gore koji rade u inostranstvu i iseljenici transferisali su u domovinu za devet mjeseci ove godine, prema preliminarnim podacima Centralne banke (CBCG), oko 275,76 miliona eura.

Iz CBCG su "Vijestima" kazali da se, od ukupnog priliva doznaka iz inostranstva, oko 165,53 miliona eura odnosi na kompenzacije zaposlenih, odnosno rezidenata Crne Gore koji rade u inostranstvu.

Na lične transfere odnosila su se 84 miliona eura, a na ostale transfere, koji obuhvataju penzije, invalidnine i druga socijalna primanja, oko 26,2 miliona.

Iz CBCG je objašnjeno da su, u skladu sa novom metodologijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju Centralna banka primjenjuje od 2014. godine, lični transferi nova kategorija koja predstavlja širi koncept od do sada korišćenog koncepta radničkih doznaka.

Osim radničkih doznaka, koje obuhvataju samo transfere migranata koji su zaposleni u stranim ekonomijama, lični transferi obuhvataju i sve druge transfere između građana.

Iako se ne zna tačan broj crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka širom svijeta, Ministarstvo vanjskih poslova procjenjuje da ih ima koliko i stanovništva koje živi u Crnoj Gori.

Crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka najviše ima u Sjevernoj i Latinskoj Americi, Srbiji, Turskoj, zapadnoevropskim i zemljama bivše Jugoslavije, ali značajan broj njih živi i u Australiji, Rusiji i nekim afričkim zemljama.