Realizacija autoputa zahtijeva ozbiljan pristup

Ministar je, na pitanje novinara da li postoji kašnjenje u gradnji prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, odgovorio da o tome sada ne bi govorio, jer su četiri godine rok u kojem ona treba da bude završena
73 pregleda 5 komentar(a)
Kolašin autoput, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin autoput, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 13.12.2015. 15:34h

Realizacija projekta kakav je autoput Bar – Boljari zatijeva ozbiljan pristup svih koji na njemu rade, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović.

On je, na pitanje novinara da li postoji kašnjenje u gradnji prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, odgovorio da o tome sada ne bi govorio, jer su četiri godine rok u kojem ona treba da bude završena.

„Imamo rok od 48 mjeseci u kojem teba da dobijemo završenu tu dionicu autoputa“, kazao je Brajović na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da su radovi na prioritetnoj dionici počeli 11. maja.

„Od tada teku rokvi. Nikada se nisam bavio pričom pripremni, važni i manje važni radovi, jer jedan tako veliki projekat zahtijeva ozbiljan pristup svih koji na njemu rade“, rekao je Brajović.

On je dodao da se zbog toga mora voditi računa da planovi i projekti koji se rade dobiju saglasnost tek kad budu na nivou koji zadovoljavaju potrebe tako ozbiljnog projekta.

Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je sa kineskim kompanijama China Road and Bridge Corporation (CRBC) i China Communications Construction Company (CCCC).

Kapitalni infrastrukturni projekat vrijedan je 809,6 miliona eura, od čega je kredit Exim banke oko 687 miliona eura. Kredit je odobren na 20 godina, uz grejs period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva odsto.

Prioritetna dionica duga je 41 kilometar. Cijena je 19,7 miliona eura po kilometru i definišu je objekti na trasi.

Bonus video: