Kupališta u Herceg Novom kažnjena sa 2.400 eura

Kotorska picerija Prego kažnjena je sa 1,15 hiljada eura zbog nelegalno postavljenog mobilijara, a budvanski Las animas sa 800 eura zbog neizdavanja fiskalnih računa. Tivatskom M telu izrečena je kazna od 700 eura jer nema dozvolu za organizovanje putovanja, dok su sa 600 eura kažnjeni izdavaoci skutera u Budvi
89 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.12.2015. 14:34h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 75 primjedbi, na osnovu kojih je izrečeno 18 kazni, od 100 eura do 2,4 hiljade eura.

Inspektori su sa 2,4 hiljade eura kaznili kupališta u Herceg Novom, zbog rada bez odobrenja, dok je kazna od 2,15 hiljada eura, uz rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti, izrečena budvanskom Gabianu.

Kotorska picerija Prego kažnjena je sa 1,15 hiljada eura zbog nelegalno postavljenog mobilijara, a budvanski Las animas sa 800 eura zbog neizdavanja fiskalnih računa. Tivatskom M telu izrečena je kazna od 700 eura jer nema dozvolu za organizovanje putovanja, dok su sa 600 eura kažnjeni izdavaoci skutera u Budvi.

Inspektori su sa po 500 eura kaznili budvansku Paradiso Galiu i Š.B. iz Kotora, zbog nelegalnog izdavanja smještaja, dok je kazna od 300 eura izrečena za NN plažu iz Budve. Inspektori su sa 200 eura kaznili biljnu apoteku u Čanju, nakon što su utvrdili da nema evidenciju prodaje.

Kazna od 150 eura izrečena je podgoričkom Dadexu, My Place-u i Chadonu, Bioču, Davidu iz Baošića, izdavaocima skutera u Budvi i budvanskom Le gemalu, dok je sa 100 eura kažnjen hotel Montenegro u Budvi, zbog nelegalnog rada.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu kafane na Zabjelu, podgoričke agencije za Low cost putovanja i prodavnice hljeba u Kotoru, jer su bili zatvoreni, ali ni V.B. iz Bigove i V.S i P.D. iz Kolašina, koje nijesu zatekli u prijavljenim objektima.

Prilikom kontrole Nove Pobjede, Merkura i Feraria iz Budve, Drvomonta iz Kotora, TiMelde i Oro di Terre iz Bara, inspektori su poslodavcima naložili da otklone utvrđene nepravilnosti, koje su se uglavnom odnosile na izmirivanje zarada i drugih naknada.

Inspektori su prilikom kontrole u Luci Bar zatekli jednog radnika bez ugovora o radu, zbog čega je poslodavcu naloženo da otkloni nepravilnost, dok u Fudbalskom klubu Mogren iz Budve nijesu zatekli nikoga.

Inspektori prilikom kontrole nelegalne prodaje sladoleda u Beranama nijesu zatekli aparat na navedenom mjestu, dok je u Ulcinju on uklonjen.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole podgoričke Iskre života, autoservisa i plesnog kluba Sonrisa, hercegnovskog Monaka, kolašinskog Eko katuna i CRBC-a, rožajskog ASS-a, beranskih štandova, budvanskog Halo taxija, Lučice, Bocuna i Eskabera, parkinga i Lazareta u Petrovcuu, barskog preduzeća Hasić elektro, La batege i Elektro inženjeringa, ulcinjskog parkiga i Luxa, nikšićke piljare Anđela i kotorske Vileme i Beti i taksi plovila.

Nepravilnosti nijesu utvrđene ni prilikom kontrole neimenovanog objekta u Prčnju prijavljenog za nelegalno izdavanje smještaja, kao i izdavaoca smještaja S.P i M.P iz Kotora, S.B. iz Herceg Novog, E.V. iz Bara i L.B. i S.B. iz Tivta. Nepravilnosti nijesu utvrđene ni prilikom kontrole N.M. iz Krašića i N.N. iz Ulcinja, prijavljenih za nelegalnu gradnju.

Od ukupno 75 pritužbi, koliko ih je evidentirano od ponedjeljka, pet nije dobilo odgovor. Te pritužbe su se odnosile na korišćenje službenih vozilau privatne svrhe, nepropisno parkiranje, stoku na magistrali i nepropisno odlaganje stajskog đubreta.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: