Jadransko brodogradilište Bijela: Na remontu tri broda

Na remont je stigao i brod iz Hrvatske, a sredinom decembra očekuje se fregata Vojske Crne Gore
338 pregleda 3 komentar(a)
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.12.2015. 13:56h

U Jadranskom brodogradilištu Bijela, u koje je krajem juna uveden stečaj, nastavljen je remont brodova.

Od šest brodova u trenutku stečaja, tri su isplovila, a u toku je posao na preostala tri - jednoj barži, putničkom Lucky star i školskom brodu Jadran.

Radnici tog preduzeća su nakon štrajka zbog stečaja, koji je uveden na zahtjev Poreske uprave (PU) zbog duga od šest miliona eura, nastavili remont.

Kako prenosi Radio Jadran, radnici su u međuvremenu remontovali još dva broda Sveti Stefan 2, koji saobraća na relaciji Bar-Bari i jedan stranog brodovlasnika.

Na remont je stigao i brod iz Hrvatske, a sredinom decembra očekuje se fregata Vojske Crne Gore.

Iako je posao i deset puta manjeg obima nego u istom periodu prošle godine, Brodogradilište ipak, nije potpuno van tržišta.

U toku je i razmatranje nekoliko upita za kraj ove i početak naredne godine.

Uvođenjem stečaja dio radnika je stekao pravo na penziju, dio je dobio otpremnine, desetak njih se snašao na drugim radnim mjestima, a u kompaniji je ostalo njih oko 180.

Ročište za ispitivanje potraživanja u stečajnom postupku za Jadransko brodogradilište odloženo je za 25. decembar.

Stečajni upravnik Žarko Ostojić, kazao je da je prema do sada pristiglih 250 prijava, evidentirano više od 20 miliona eura potraživanja.

Drugi povjerilac je Crnogorska komercijalna banka (CKB) kojoj je Brodogradilište ostalo dužno više od dva miliona eura.

Bivši i sadšnji radnici potražuju oko milion eura, uz potraživanje 330 radnika na ime naknade za zimnicu.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila Predlog koncesionog akta za dodijelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke na području katastarske opštine Bijela.

Koncesioni akt sadrži podatke i informacije vezane za davanje koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke, u skladu sa odredbama zakona o koncesijama i o lukama.

Kako se navodi u tom dokumentu, ciljevi dodjele koncesije su da osigura adaptaciju, rekonstrukciju, izgradnju i opremanje brodogradilišne luke za obavljanje poslova savremene međunarodne luke sa naglaskom na izgradnju i opravku jahti i megajahti, čamaca za odmor i razonodu i sportskih čamaca.

Bonus video: