Ministarstvo finansija pregovara sa Njemcima

Iz Ministarstva nijesu precizno odgovorili da li postoji opasnost da se aktivira državna garancija
124 pregleda 0 komentar(a)
Bečići postrojenje, Foto: Vuk Lajović
Bečići postrojenje, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.12.2015. 09:57h

Ministarstvo finansija saopštilo je da se uključilo u razgovore koje Opština Budva vodi sa njemačkom kompanijom WTE u vezi sa kreditom za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica, za koji je data državna garancija.

Iz Ministarstva nijesu precizno odgovorili na pitanje "Vijesti" da li postoji opasnost da se aktivira ta garancija za kredit od 58 miliona eura na šta su, prema nezvaničnim informacijama, upozorili predstavnici njemačke kompanije jer nije plaćena ovogodišnja rata od šest miliona.

"Ministarstvo finansija informisano je da Opština Budva aktivno pregovara sa njemačkom kompanijom WTE kojoj je povjeren projekat izgradnje i održavanja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kako bi u što kraćem roku, našli kompromisno rješenje koje se tiče pitanja naplate potraživanja tog stranog investitora. Prepoznajući važnost projekta, ali i odgovornog odnosa prema njemačkim partnerima, uključili smo se u dijelu zaštite i sigurnosti kapitala koji se ulaže na teritoriji naše zemlje. To čini ključni segment kvalitetne ekonomske politike", rekli su iz Ministarstva.

Vlada je u februaru 2010. godine dala saglasnost Ministarstvu finansija da izda državnu garanciju od 29,25 miliona eura za kredit Opštine Budva kod Njemačke razvojne banke (KfW).

Opština se obavezala da će za taj projekat u narednih 20 godina platiti sa kamatama i održavanjem postrojenja oko 120 miliona, a predviđeno je da se u prvih osam godina godišnje vraća po šest miliona.

Opština je zbog kredita povećala cijene vode i to za građane 1,66 eura po kubiku, a duplo više za privredu. Uvedena je i taksa na vodomjer od osam eura.

Planirano je bilo da se šest miliona kredita namiri tako što bi kroz investicioni program Opština uplatila tri miliona, milion i po eura gradski Vodovod kroz povećanje cijene vode, a milion i po bi obezbijedili uvođenjem ekološke takse za turiste.

Projekat se nalazi pod tužilačkom istragom jer su protiv sedam osoba i tri kompanije podnijete krivične prijave zbog nanijete štete Opštini od osam miliona.

WTE: Nije nam stigla tužba

Iz kompanije WTE su saopštili da su do sada ispoštovali sve ugovorne obaveze "odgovorno, profesionalno i na vrijeme" i da im nije stigla nikakva zvanična tužba. Za navodnu umiješanost osoba angažovanih na izgradnji postrojenja u Budvi, u ovoj kompaniji su saznali iz novinskih napisa.

"WTE, kao jedan od najvećih partnera lokalnih zajednica Budva i Tivat, u skladu sa dobrom praksom i poštujući sve zakonske regulative, nastavlja sa početim poslovima. Takođe, odgovoriće na sve zahtjeve nadležnih organa kako bi se ovaj slučaj priveo kraju i kako bi se dokazalo da WTE ne bi trebalo da se pominje u vezi sa krivičnim prijavama", navedeno je u saopštenju kompanije.

Iz kompanije kažu da su ponudili najbolja ekološka i tehnološka rješenja i dobili garancije nadležnih organa da će se problem deponovanja mulja, za koji WTE kao nosilac radova nije odgovoran, uskoro riješiti.

Bonus video: