Bijela spakovana za Pitera Manka

Nova djelatnost remont jahti, imovinu kupuje iz stečaja bez radnika i duga. To je Mank i tražio
11 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Vlada Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.12.2015. 09:58h

Vlada je juče usvojila koncesioni akt za luku u Brodogradilištu Bijela, čime se, uz uvođenje stečaja u ovu kompaniju, ispunjava ono što je ranije tražio kanadski biznismen Piter Mank, dominantni vlasnik marine Porto Montenegro.

Mank je ranije sa partnerima bio zainteresovan za državni paket akcija Brodogradilišta, ali je na kraju odustao zbog toga što bi morao preuzeti radnike, kao i dugove kompanije. Sada kada je preduzeće iz Bijele u stečaju, imovinu može kupiti bez zaposlenih i dugova.

Aktom, koji je Vlada juče usvojila, predviđa se da će koncesija za korišćenje ove luke, sa 108 hiljada kvadrata zemljišta i 218 hiljada kvadrata akvatorijuma i sidrišta, dati najboljem ponuđaču na javnom pozivu i da će ona trajati 30 godina.

Navodi se da će nova djelatnost biti remont jahti, kao što je Mank tražio, uz obavezu da se remont brodova održi tri godine od početka koncesije. Obaveza investiranja biće 20 miliona eura u naredne tri godine, a na javni poziv će moći da učestvuju firme koje se bave izgradnjom i opravkom jahti i megajahti.

Godišnja fiksna koncesiona naknada biće 123.302,70 eura, a korigovaće se na godišnjem nivou na osnovu indeksa potrošačkih cijena iz prethodne godine. Varijabilna naknada iznosiće pet odsto prihoda ako je on manji od pet miliona eura, a tri odsto ako je veći od tog iznosa.

Kako je navedeno uklanjanje grita (otpadni i potencijalno opasni materijal nastao pjeskarenjem brodova u Brodogradilištu) biće obavljeno o trošku Vlade. Stečaj u Brodogradilištu je uveden u junu na zahtjev Poreske uprave. Ispitno ročište zakazano je za 25. decembar.

Vlada je dala garanciju državnom avioprevozniku Montenegro erlajnsu da refinansira kredit od 6,49 miliona eura kod Hipotekarne banke. Ministarstvo finansija je obrazložilo da je to korisno zato što će kompanija tako uštedjeti 260 hiljada eura.

Na sjednici je donijeta odluku o određivanju lokacije za hotelski rizort “Capital Estate“ u Bečićima. Planirana investicija na 65 hiljada kvadrata je oko 70 miliona eura. Vlasnik ove kompanije je povezivan sa ruskim kapitalom, a krije se iza of-šor firme.

Vlada je juče dala državne garancije opštinama Ulcinj (4,2 miliona), Rožaje (3,5 miliona) i Danilovgrad (2,5 miliona) za nove kredite kojima će izmiriti ranije obaveze i riješiti pitanje viška zaposlenih radnika.

Prihvaćen je amandman grupe poslanika DPS-a na Predlog zakona o energetici kojim je definisano da predsjedavajući Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) na dan stupanja na snagu novog zakona nastavlja da obavlja tu funkciju do izbora predsjednika u skladu sa zakonom.

Predlažu i da se konkurs za izbor predsjednika Odbora RAE raspisuje najkasnije četiri mjeseca prije isteka mandata članu Odbora kome prvom prestaje mandat.

Vlada je usvojila oblik ugovora sa firmom Synergy za izgradnju male hidroelektrane na vodotoku Vrelo u Bijelom Polju, u kojoj udio (12 odsto) ima biznismen Vuk Rajković.

Usvojen je i ugovor sa firmom Igma Grand Igora Mašovića za gradnju male elektrane na vodotoku Bradavec u Andrijevici.

Bonus video: