Gošović: Begović da saopšti da li će tražiti izmjenu Advokatske tarife

Gošović smatra i da bi bilo neophodno da Begović objasni čija iskustva je Upravni odbor Advokatske komore koristio prilikom donošenja tarifnog broja 11 Advokatske tarife
74 pregleda 3 komentar(a)
Opštinski odbor SNP, Neven Gošović, Foto: Savo Prelević
Opštinski odbor SNP, Neven Gošović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.12.2015. 13:05h

Nezavisni poslanik Neven Gošović tražio je od predsjednika Advokatske komore, Zorana Begovića, da saopšti da li će i kada pokrenuti postupak za donošenje odluke o izmjeni tarifnog broja 11 Advokatske tarife.

„Da li ćete i kada, u skladu sa ovlašćenjima, pred Upravnim odborom pokrenuti postupak za donošenje odluke o izmjeni tarifnog broja 11 Advokatske tarife, kako bi naknada za rad advokata po osnovu odbrane i zastupanja više lica bila određena u skladu sa međunarodnim standardima uz uvažavanje i socijalno-ekonomskih prilika u crnogorskom društvu“, pitao je Gošović u otvorenom pismu upućenom Begoviću.

Gošović smatra i da bi bilo neophodno da Begović objasni čija iskustva je Upravni odbor Advokatske komore koristio prilikom donošenja tarifnog broja 11 Advokatske tarife.

On je podsjetio da je tarifnim brojem 11 Advokatske tarife propisano da kada se pokreće postupak, zastupaju ili brane dva ili više lica, odnosno ako protivnu stranku čini više lica, bez obzira da li se u procesnom smislu radi o jednoj ili više stranaka, advokatu pripada nagrada predviđena tom tarifom, uz uvećanje od 50 odsto za svako drugo i naredno lice.

„Primjena tog tarifnog broja, nagrada advokatu koji zastupa dva ili više lica, predviđena osnovnim tarifnim stavkama, uvećava se 50 odsto za svako drugo i naredno lice, bez ograničenja, i to pravo pripada ne samo advokatu koji brani i zastupa više lica, već, za slučaj uspjeha u sporu i onom koji zastupa samo jednu stranku, ako protivnu stranku čini više lica“, kazao je Gošović.

On smatra da tako određena nagrada za rad advokata po osnovu odbrane i zastupanja više lica predstavlja „unikatno“ rješenje, koje ne postoji u okruženju, ni u zemljama EU.

Gošović je saopštio da je standard u okruženju da je uvećanje nagrade za rad advokata koji brani ili zastupa više lica ograničeno, s tim da on to pravo može ostvariti samo ako brani ili zastupa više lica, ali ne i u slučaju kada su protivne stranke više lica.

„Primjenom tarifnog broja 11 Advokatske tarife, kojeg ne poznaje demokratski svijet, advokatima se već godinama isplaćuju nerazumno visoki iznosi novčanih sredstava“, rekao je Gošović.

On je dodao i da je jedno od osnovnih načela kodeksa ponašanja evropskih advokata da advokatski honorar mora biti pravedan i razuman i u skladu sa zakonom i profesionalnim pravilima.

Bonus video: