Opet arbitraža protiv države zbog istraživanja nafte iz 2000.

Arbitražu je pokrenula Medusa zbog navodne povrede prava na istraživanje nafte i gasa
1 komentar(a)
nafta, eksploatacija nafte, Foto: Shutterstock
nafta, eksploatacija nafte, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.12.2015. 21:09h

Kompanija Medusa iz Velike Britanije pokrenula je arbitražni postupak protiv Crne Gore zbog navodne povrede prava na istraživanje nafte i gasa u dijelu podmorja (bivši blokovi 1 i 2 Prevlaka). Ta kompanija je pravo na istraživanje imala na osnovu ugovora sa Jugopetrolom iz februara 2000. godine.

U Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu, u okviru budžetske jedinice Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, obrazloženo je da je na rashodnoj strani planirano 1,36 miliona eura za advokatske, notarske i pravne usluge za četiri arbitražna postupka koja se vode protiv države.

“Vijesti” iz Ministarstva ekonomije čekaju odgovore na pitanja kada je arbitražni spor pokrenut, kolika je njegova vrijednost, ko državu zastupa i da li resor kojim rukovodi ministar Vladimir Kavarić smatra da su Medusi povrijeđena prava u vezi sa istraživanjem nafte i gasa.

Ugovor o zajedničkom istraživanju i proizvodnji nafte i gasa za istražni blok 1 i 2, od Svetog Stefana do Prevlake, tada državni Jugopetrol zaključio je sa britanskom naftnom kompanijom Star petroleum. Star petroleum je 2004. godine prodao svoj udio od 51 odsto u tom poslu preduzeću Medusa, koje je filijala kompanije Remko enerdži, i grčkom Helenik petroleumu. Godinu kasnije Remko je svoje udjele prepustio Grcima uz pravo da se pridruži poslu nakon izvođenja istražnih bušotina. Tako je na blokovima 1 i 2, Helenik imao 51 odsto udjela, a Jugopetrol 49 odsto. Kompanije su izgubile taj posao 2007, a predstavnici Vlade su raskid ugovora, čiji su rokovi produžavani dva puta objasnili time da Jugopetrol i Helenik nijesu poštovali rokove za izvođenje istražne bušotine. U Jugopetrolu su kašnjenje obrazlagali činjenicom da su ih crnogorski propisi onemogućavali da isplativo izvedu posao.

Protiv države arbitražni postupak su pokrenule kompanije MNSS B.V. i Recupero Credito Acciaio N.V. zbog problema u Željezari Nikšić i navodnih kršenja Sporazuma o podsticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja između Savezne Republike Jugoslavije i Kraljevine Holandije.

Drugi postupak su pokrenuli ruski CEAC i En plus grupa protiv države Crne Gore, Fonda za razvoj, Zavoda za zapošljavanje, Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Kombinata aluminijuma i Rudnika boksita. Postupak je pokrenut zbog ugovora o poravnanju. Država očekuje da dobije taj spor.

Treći postupak je pokrenuo CEAC zbog navodne povrede Sporazuma između Srbije i Crne Gore i Republike Kipar o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja (“BIT“), a u vezi sa ulaganjem tužioca u Kombinat aluminijuma Podgorica.

Bonus video: