Upravni sud odbacio tužbu MANS-a

1 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2015. 19:07h

Upravni sud odbacio je tužbu Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), protiv rješenja vladinog Savjeta za privatizaciju da proglasi tajnom privatizacije 13 preduzeća i pregovarački postupak između Vlade i italijanske kompanije A2A u vezi usaglašavanja novog upravljačkog ugovora u EPCG.

"Nakon održane rasprave, razmatranja spisa predmeta, ocjene navoda tužbe i odgovora na tužbu, sud je našao da Tužbu treba odbaciti, zaključujući da se osporenim rješenjem ne dira u pravo tužioca ili neposredni lični interes zasnovan na zakonu, jer tužilac nije pružio dokaze za suprotan zaključak", saopšteno je iz Vlade.

Presudu je sud donio 30. oktobra, a Savjetu je, kako se dodaje, ona uručena 8. decembra.

Na listi preduzeća čija je privatizacija proglašena tajnom nalaze se Institut "Simo Milošević" iz Igala, Montecargo Podgorica, Montenegro erlajns, Budvanska i Ulcinjska rivijera, Institut crne metalurgije iz Nikšića, Poliex Berane, Pošta Crne Gore, Novi duvanski kombinat Podgorica, Montenegro Defence Industry, Hotel Park u Herceg Novom, Lokalitet Gornji Ibar u Rožajama, kao i kompletni pregovarački postupak između Vlade i A2A u vezi usaglašavanja novog upravljačkog ugovora u EPCG.

Upravni sud je na sjednici odrzanoj 9. oktobra odbio tužbu MANS-a protiv rješenja Savjeta kojim je tražen pristup povjerljivim informacijama u vezi sa prodajom akcija u kompanijama Novi duvanski kombinat i Poliex.

Savjet za privatizaciju je odlukom period tajnosti utvrdio na pet godina. Iz MANS-a je više puta saopštavano da sumnjaju da se iza kontroverzne odluke Vladinog tijela krije namjera da se daleko od očiju javnosti preostala državna preduzeća lakše rasprodaju ispod svake tržišne vrijednosti i poklone sumnjivim osobama i kompanijama.

Bonus video: