Kavarić: Reforme od vitalnog značaja za uspostavljanje povjerenja i proširenje saradnje u regionu

Otvarajući današnji skup, ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić istakao je da su velika migrantska kriza, zatim kriza eurozone, događaji u Ukrajini i na Srednjem Istoku negativno uticali na čitavu JIE
1 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Vlada Crne Gore
Vladimir Kavarić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 09.12.2015. 17:59h

Ministri ekonomije Zapadnog Balkana privrženi su da nastave regionalnu saradnju, zasnovanu na principima odgovornosti, uključenosti, solidarnosti i dobrim susjedskim odnosima, čime će doprinijeti rastu kompetitivnosti i razvoja ekonomija i biznisa Jugoistočne Evrope (JIE), poručeno je sa današnje konferencije u Budvi.

Iz Savjeta za Regionalnu saranju (RCC) je saopšteno da je u deklaraciji usvojenoj na kraju Ministarske konferencije Investicionog komiteta za Jugoistočnu Evropu (SEEIC), pod nazivom „Održivi razvoj u JIE kroz povećanje kompetitivnosti”, istaknuta spremnost da “daju sve od sebe kako bi sproveli Strategiju razvoja JIE do 2020”.

“Da bi postigli te ciljeve, ministri su se saglasili, između ostalog, da poboljšaju dijalog, kao i razmjenu informacija vezanih za ekonomske reforme“, kaže se u saopštenju.

Oni će, kako se dodaje, pomagati razvoj ekonomskih koridora u JIE tako što će istražiti mogućnosti za formiranje industrijskih klastera, odnosno biznis zona unutar tih koridora.

„Jedna od planiranih aktivnosti jeste i otklanjanje glavnih prepreka koje koče razvoj preduzetništva, a iniciraće i razvoj zajedničkih regionalnih brendova“, precizira se u saopštenju.

Otvarajući današnji skup, ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić istakao je da su velika migrantska kriza, zatim kriza eurozone, događaji u Ukrajini i na Srednjem Istoku negativno uticali na čitavu JIE.

„Zato je nastavak reformi od vitalnog značaja za uspostavljanje povjerenja i proširenje saradnje u regionu", kazao je Kavarić.

On je, kako se dodaje, u tom smislu potencirao značaj striktnog sprovođenja Strategije SEE2020 RCC.

Zamjenik generalnog sekretara RCC, Gazmend Turdiu naglasio je da su u naredne dvije godine, u okviru sprovođenja Strategije SEE2020, dvije ključne aktivnosti SEEIC-a formiranje radnih grupa za poljoprivredu i turizam, kao temelja za reformu politika u ovim oblastima, i kreiranje zajedničkih, regionalnih brending nastupa.

Navodi se da je, osim regionalne saradnje, Turdiu je istakao značaj produbljivanja veza JIE i Turske, koja je jedna od četiri ključna investiciona partnera JIE, pored Italije, Njemačke i SAD.

Radi uspješne realizacije Strategije SEE2020, ministri JIE pozvali su RCC da uradi neophodne analize i podstakne sinergiju i komplementarnost sa ostalim inicijativama, kako bi prioriteti Strategije bili uspješno sprovedeni. Na kraju ministarske deklaracije, poziva se EU da nastavi da podržava rad SEEIC-a, kroz svoje procese proširenja.

“Današnja ministarska konferencija SEEIC-a u Budvi održana je pod zajedničkim pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije Crne Gore, koje je kopredsjedavajući Investicionim komitetom, i RCC. Kopredsjedavanje SEEIC-om od 2016. preuzima Srbija“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: