Brajović: Autoput Bar-Boljari doprinijeće ekonomskoj i političkoj stabilnosti regiona

Brajović je, govoreći o regionalnim projektima koji su važni za Crnu Goru, saopštio da je u toku izgradnja prve dionice autoputa Bar - Boljari, koji je dio putnog pravca 4 u okviru Memoranduma o razumijevanju za razvoj osnovne regionalne transportne mreže u jugoistočnoj Evropi (SEETO)
58 pregleda 18 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Gov.me
Ivan Brajović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.12.2015. 15:42h

Autoput Bar - Boljari ima važnu stratešku ulogu za cijeli region, jer će doprinijeti njegovoj ekonomskoj i političkoj stabilnosti, ocijenio je ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović.

On je u Beogradu, na ministarskoj konferenciji o regionalnom infrastrukturnom povezivanju Koridori za budućnost, govorio o infrastrukturi kao osnovi ekonomskog razvoja regiona, trenutno aktuelnim regonalnim projektima i planovima za narednu godinu, kao i o iskustvima u angažovanju domaće operative.

Brajović je, govoreći o regionalnim projektima koji su važni za Crnu Goru, saopštio da je u toku izgradnja prve dionice autoputa Bar - Boljari, koji je dio putnog pravca 4 u okviru Memoranduma o razumijevanju za razvoj osnovne regionalne transportne mreže u jugoistočnoj Evropi (SEETO).

"Ovo je put koji treba da poveže Crnu Goru, od jadranske obale preko glavnog grada Podgorice sa granicom Srbije, a preko Požega-Beograd puta sa TEN-T koridorom 10 sa Rumunijom, Mađarskom i centralnom Evropom”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kada se posmatra integrisani pristup, kako je ocijenio Brajović, autoput će omogućiti i da luka Bar bude u potpunosti povezana sa ostatkom evropskih koridora, sa ciljem boljeg zadovoljavanja potreba Kosova i Srbije.

On je, kada su u pitanju ostali projekti, naveo Jadransko-jonski multimodalni koridor, odnosno brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja, rekonstrukciju željezničke pruge Bar - Vrbnica i dalje prema Beogradu i rekonstrukciju i modernizaciju željezničke pruge Podgorica - Tuzi - granica sa Albanijom.

“Konstatovano je da je veoma važan segment pozicioniranja i razvoja Crne Gore i vazdušni saobraćaj. Ulaganja u aerodomsku infrastrukturu se sprovode u skladu sa Master planom razvoja aerodroma Crne Gore do 2030. godine i međunarodnim standardima Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO)”, dodaje se u saopštenju.

Konferencija je bila organizovana u dva panela - regionalno infrastrukturno povezivanje i finansiranje regionalnih infrastrukturnih projekata.

Bonus video: