Ivanović: Suviše smo mali da bismo bili konkurentni na velikim tržištima

„Dogovorili smo da formiramo posebnu međudržavnu komisiju koja će se aktivnije pozabaviti poljioprivredom, šumarstvom, drvopreradom i svim onim što potpada pod resor naših svakodnevnih aktivnosti“, rekao je Ivanović
0 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.12.2015. 11:53h

Crna Gora i Slovenija imaju prostora za unaprijeđenje privredne saradnje, pri čemu moraju razmišljati o zajedničkim proizvodima koje mogu ponuditi trećim tržištima što bi doprinijelo ekonomskom rastu obje države, ocijenjeno je na Poslovnom forumu u Privrednoj komori (PKCG).

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, saopštio je da države moraju razmišljati kako da prave pakete proizvoda koje mogu ponuditi trećim zemljama.

„Suviše smo mali da bi bili u mogućnosti da budemo konkurentni na velikim tržištima“, rekao je Ivanović na Poslovnom forumu crnogorskih i slovenačkih privrednika u PKCG.

On je naveo da postoji rastuće interesovanje Slovenije za investiranje u oblasti poljoprivrede u Crnoj Gori, što predstavlja šansu koju je važno prepoznati.

„Dogovorili smo da formiramo posebnu međudržavnu komisiju koja će se aktivnije pozabaviti poljioprivredom, šumarstvom, drvopreradom i svim onim što potpada pod resor naših svakodnevnih aktivnosti“, rekao je Ivanović.

On je kazao da žele da otvaraju što više prostora za poslovnu saradnju, pri čemu je sa slovenačkim kolegom razgovarao o tome kako čvršće uvezati istraživanja, nauku, obrazovanje i poljoprivredu tako da se sve do čega se dođe kroz istraživački postupak primijeni u oblasti poljoprivrede.

„Cijenim podršku Slovenije u procesu otvaranja pregovora u sva tri poglavlja u vezi sa poljoprivredom. Takođe smo dogovorili nastavak saradnje u razmjeni eksperata i otvorili prostor za mlade ljude kako bi dali doprinos razmjeni praktičnih iskustava i znanja“, kazao je Ivanović.

On je dodao da je crnogorsko Ministarstvo podržalo inicijativu slovenačkog da se 20. maj proglasi danom meda u svijetu.

Slovenački ministar za poljoprivredu, šumarstvo i prehranu, Dejan Židan, rekao je da su između Crne Gore i Slovenije posebni prijateljski odnosi i saradnja.

„Sa mnom je široka privredna delegacija gdje su ljudi koji rade u poljoprivredi, food processingu, šumarstvu, drvnoj industriji, energetici, ekologiji i infrastrukturi“, kazao je Židan.

Prema njegovim riječima, u Sloveniji su ocijenili da ima više mogućnosti za privrednu saradnju od koje će imati koristi obje države.

Židan je naveo da je potrebno još više saradnje i biznisa između Crne Gore i Slovenije.

„Bitno je da smo dogovorili da na neka treća tržišta idemo zajedno, jer će to biti saradnja gdje možemo da imamo sinergički efekat“, dodao je Židan.

Potpredsjednik PKCG, Ivan Saveljić, rekao je da je uvjeren da postoji veliki broj poslovnih mogućnosti koje treba iskoristiti za unaprijeđenje privredne saradnje dvije zemlje.

„Slovenija je uvijek bila među prvih deset ekonomskih partnera Crne Gore. Ako pogledamo statistiku u ukupno ostvarenom izvozu Crne Gore tokom deset mjeseci, Slovenija je na sedmom mjestu, a po visini uvoza, ostvareni uvoz iz Slovenije svrstava tu zemlju na osmu poziciju“, precizirao je Saveljić.

On je ocijenio da to ukazuje da prostora za saradnju ima puno i da treba pokušati sve postojeće mogućnosti i realizovati.

„Slovenački investitori prisutni su u Crnoj Gori već od najranijih faza tranzicije i privatizacije crnogorske privrede, pri čemu je slovenački kapital prisutan u preko 100 preduzeća i u svim investicionim fondovima u Crnoj Gori“, podsjetio je Saveljić.

On je naveo da su oblasti koje se kandiduju za zajednička ulaganja one u kojima su već započeti ili planirani kapitalni investicioni projekti - infastruktura i energetika, a ima prostora za saradnju i u turizmu.

„Crna Gora, Slovenija i Turska su potpisnice memoranduma o izgradnji hidroelektrane na Morači. Energetska strategija Crne Gore predviđa i stavljanje u pogon bogatih resursa obnovljivih izvora energije i dogovor zemalja regiona o upravljanju prekograničnim vodnim tokovima, čime ćemo istaći svoju komparativnu prednost – hidroenergiju“, precizirao je Saveljić.

Zamjenik direktora Gospodarske zbornice Slovenije, Matej Rogelj, ocijenio je da izvoz znači vanjska potrošnja, koja je glavni motor privrednog rasta.

„Slovenački izvozni sektor, industrija i usluge fleksibilni su i skloni partnerstvima. Njen obim opada već nekoliko godina, pri čemu ima nekoliko okolnosti koje ovaj trend mogu okrenuti“, kazao jue Rogelj.

Crna Gora, kako je kazao, ima velikih potencijala i potreba u razvoju poljoprivrede u agroindustriji, drvnoj industriji i infrastrukturi.

„Slovenačka preduzeća iz tih oblasti imaju znanje, iskustvo međunarodne reference. U saradnji sa trećim partnerima dolaze projekti i sredstva, pri čemu se otvara mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima“, kazao je Rogelj.

Bonus video: