Odbijena krivična prijava protiv Lazovića

Miličković je prije dvije godine podnio protiv Lazovića prijavu za moguće zloupotrebe prilikom dokapitalizacije EPCG 2009. godine
0 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.12.2015. 16:14h

Specijalni tužilac Veljko Rutović odbio je krivičnu prijavu predsjednika Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede Vasilija Miličkovića, koju je prije dvije godine podnio protiv potpredsjednika vlade Vujice Lazovića kojeg je sumnjičio za zloupotrebe prilikom dokapitalizacije EPCG 2009. godine.

Rutović je na osnovu dokumentacije Savjeta za privatizaciju utvrdio da je postupak dokapitalizacije i djelimične privatizacije EPCG obavljen u skladu sa zakonskom regulativom, da nijesu osnovani navodi da je ponuda drugorangiranog grčkog konzorcijuma bila bezuslovna, te da se javnim pozivom nije tražio završni račun za 2007, već za 2008. godinu, s obzirom na to da je javni poziv investitorima objavljen u februaru 2009. godine.

"I pored toga što sam tražio da specijalni tužilac donese rješenje po mojoj krivičnoj prijavi, on se ipak odlučio da mi napiše "dopisnicu" iz koje se odmah da zaključiti visoki stepen zarobljenosti i sluganstva državnog, pa i specijalnog tužilastva jednom čovjeku. Iskren da budem, od te institucije i nijesam očekivao drugačiji odgovor”, izjavio je Miličković u reakciji na odbijanje krivične prijave.

On je dodao da tužilac “nije imao hrabrosti da otvori izviđaj, da sasluša optužene za organizovani kriminal i najveću pljačku u procesu privatizacije u CG, već se odlučio da Lazovića i Tendersku komisiju stidno upita jesu li umiješani, je li bilo sve zakonito i kad je A2A nastao je li ispunjavao uslove tendera, i na njegovu i njihovu sreću odgovorili su da nijesu kriminalci”.

"Dakle, taster za procesuiranje organizovanog kriminala nije u Tužilaštvu već kod Đukanovića, zato sam i dobio ovu razglednicu koja je ipak svojevrsni dokaz - priznanje da se radi o organizovanom kriminalu koji će procesuirati novi tužilac i nova vlast, koji će, u Boga se nadam, raditi profesionalno, stručno i nezavisno od političkih centara moći kad niko neće biti iznad zakona”, naveo je Miličković.

Bonus video: