Neobičan tender u Fondu zdravstva: Samo MG soft ispunjava uslove

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje tvrde da su tenderska pravila za održavanje informacionog sistema u skladu sa zakonom
417 pregleda 9 komentar(a)
Fond zdravstva, Foto: Boris Pejović
Fond zdravstva, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.12.2015. 19:29h

Poslove održavanja informacionog sistema Fonda za zdravstveno osiguranje godinama radi jedna firma MG Soft iz Podgorice.

Za šest godina ona je po osnovu usluga održavanja informacionog sistema inkasirala oko tri miliona eura!

U ovoj priči možda ne bi ništa bilo čudno da se na godišnjem tenderu za održavanje IS Fonda (procijenjenom oko 420.000 eura), ne postavlja kao uslov posjedovanje minimum dva ugovora, u posljednje dvije godine, u iznosu od najmanje 50 odsto procijenjene vrijednosti javne nabavke, te da je sjedište firme u Crnoj Gori.

Zakonom o javnim nabavkama strogo su zabranjene diskriminatorske mjere kojima se može ograničiti učešće bilo kom ponuđaču, a Fond za zdravstvo nameće tenderskim pravilima uslov da ponuđač ima dva ugovora u posljednje dvije godine u vrijednosti iznad 200.000, a da mu je sjedište u Crnoj Gori.

Takve uslove, izgleda, može zadovoljiti samo firma MG Soft, koja godinama radi vrijedan posao održavanja sistema za potrebe zdravstva.

Prema podacima iz Centralnog registra PU osnivači firme MG Soft, registrovane 2002. godine su Kosta Simićević, Goran Miljević, Dragan Varagić, Đuro Kostić, Tijana Kulidžan Vešković, Ljiljana Zeković i Dunja Mitrić.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje su saopštili "Vijestima" da je, nakon sprovedenog otvorenog postupka javne nabavke, sa dobavljačem MG Soft krajem 2009. zaključen okvirni sporazum o održavanju integralnog informacionog sistema zdravstva Crne Gore na vremenski period od tri godine, ukupne vrijednosti 1.255.176, odnosno, 418.392 eura, na godišnjem nivou, koji je obuhvatao održavanje softvera Fonda (za potrebe Fonda i stomatologije), Domova zdravlja CG, AU CG Montefarm, Opšte bolnica Pljevlja i Instituta za javno zdravlje.

"U 2012. godini, nakon sprovedenog otvorenog postupka javne nabavke, sa navedenim dobavljačem je zaključen ugovor o održavanju informacionog sistema zdravstva u iznosu od 101.088 eura, koji je obuhvatio održavanje softvera Fonda (proširivanje sistema), ostalih opštih bolnica u CG i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Ukupna cijena održavanja softvera za sve navedene zdravstvene ustanove u 2012. godini je iznosila 519.480", saopštili su iz Fonda.

U 2013. i 2014. godini su, kako su dalje naveli iz Fonda, objavljeni objedinjeni otvoreni postupci javne nabavke za održavanje softvera za sve navedene JZU, po osnovu kojih su, sa navedenim dobavljačem zaključeni ugovori o održavanju integralnog informacionog sistema zdravstva Crne Gore.

"I to: u 2013. u iznosu od 435.111 eura i u 2014. u iznosu od 404.124 eura, dok u 2015, ukupna vrijednost ugovora o održavanju zaključenog sa ovim dobavljačem iznosi 419.832 eura, s tim što isti uključuje i održavanje novog softvera Zavoda za transfuziju krvi. Analizom se jasno zaključuje da su troškovi održavanja integralnog informacionog sistema zdravstva CG, nakon isteka trogodišnjeg ugovora zaključenog u 2009. konstantno smanjivani, pa su isti u 2015. manji za oko 100.000 eura, u odnosu na 2012. godinu, uz proširivanje usluga održavanja na nove softvere (softver Zavoda za transfuziju krvi)“, naveli su iz Fonda.

Na pitanje, da li se na ovogodišnjem ili prošlogodišnjem tenderu vrijednom oko 420.000 za održavanje sistema zdravstva prijavila ijedna druga firma izuzev MG Soft, i ko je postavljao tenderske uslove, iz Fonda su naveli da je ponudu podnio MG Soft i da je sve urađeno u skladu sa Zakonom.

Nije bilo žalbi na tenderima

Na pitanje, koliko firmi ispunjava uslov da im je sjedište u CG, a da su imale dva ugovora o održavanju sistema zdravstva u posljednje dvije godine, i da li tu vide problem ili moguće fingiranje ove nabavke, iz Fonda su odgovorili da postoji nekoliko privrednih društava koja održavaju sisteme u zdravstvu ili djelovima zdravstvenog sistema.

"Važno je istaći da su svi postupci javnih nabavki za nabavku usluga održavanja softvera, sprovedeni kao otvoreni postupci, pa su sva zainteresovana lica i potencijalni ponuđači mogli uzeti učešća u istim. Ni na jednom sprovedenom postupku javne nabavke nije izjavljena žalba od strane zainteresovanog lica na uslove predviđene javnim pozivom i tenderskom dokumentacijom", istakli su iz Fonda.

Bilo koji drugi zainteresovani ponuđač, inače, da bi se žalio Državnoj komisiji na godišnji tender održavanja sistema Fonda zdravstva morao bi prethodno da uplati naknadu u iznosu od 4.200 eura.

Bonus video: