Poziv Ministarstva finansija za učešće u javnim raspravama

Iz Ministarstva je objašnjeno da se predloženim Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o CBCG predviđeno njegovo potpuno usklađivanje sa pravnom tekovinom EU, u skladu sa preporukama Evropske komisije (EK) iz Izvještaja o skriningu
0 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo finansija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.12.2015. 11:50h

Ministarstvo finansija pozvalo je zainteresovane da učestvuju u javnim raspravama o nacrtima izmjena i dopuna zakona o Centralnoj banci (CBCG) i o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom.

Javne rasprave o oba nacrta će trajati do 17. januara.

Zainteresovani komentare i sugestije mogu se dostaviti na e-mail adresu aleksandra.popovic@mif.gov.me.

Iz Ministarstva je objašnjeno da se predloženim Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o CBCG predviđeno njegovo potpuno usklađivanje sa pravnom tekovinom EU, u skladu sa preporukama Evropske komisije (EK) iz Izvještaja o skriningu.

Predviđene izmjene i dopune bi trebalo i da doprinesu usklađivanju važećeg sa drugim zakonima, kao i unošenju rješenja koje je praksa u njegovoj primjeni utvrdila kao potrebu.

Izmjenama i dopunama se, između ostalog, predviđena integracija CBCG u Evropski sistem centralnih banaka, kroz dopunu važećeg zakona poglavljima kojima se uređuje poslovanje CBCG od pristupanja Crne Gore EU i Evropskoj monetarnoj uniji (EMU).

Nacrtom izmjena i dopuna Zakon o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom takođe je predviđeno njegovo potpuno usaglašavanje sa zakonodavstvom EU i drugim zakonima, ali i zbog pravno redakcijskih i jezičko-stilskih preciziranja određenih pojmova.

Bonus video: