Ivančević: U ovom trenutku srećne zemlje kreiraju turističku sezonu 2017. i naredne

On je naveo da od kada radi u turizmu u svim planskim dokumentima Crna Gora važi za zemlju velikih šansi za razvoj turizma, ali, nažalost, tu šansu slabo koristi
53 pregleda 15 komentar(a)
Dragan Ivančević, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Dragan Ivančević, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 06.12.2015. 15:14h

Naredna ljetnja turistička sezona se vjerovatno neće mnogo razlikovati od ovogodišnje, ocijenio je predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG), Dragan Ivančević i dodao da za ozbiljni razvoj nedostaju kvalitetni hotelski kapaciteti.

On je kazao da u ovom trenutku srećne zemlje kreiraju sezonu 2017. i naredne, kao i da su svi ozbiljni ugovori za narednu sezonu već zaključeni.

“Za očekivati je da se ona neće mnogo razlikovati od prethodne jer je malo toga novog čime bi mogli da se pohvalimo”, rekao je Ivančević za Glasnik PKCG.

On je naveo da od kada radi u turizmu u svim planskim dokumentima Crna Gora važi za zemlju velikih šansi za razvoj turizma, ali, nažalost, tu šansu slabo koristi.

“Najveći limitirajući faktori su nedostatak adekvatnih smještajnih kapaciteta i saobraćajna dostupnost. Što se adekvatnih kapaciteta tiče to je problem koji se mora rješavati planski i dugoročno, a saobraćajna dostupnost je problem koji je lakše rješiv i tu mislim na angažovanje nacionalne aviokompanije koja treba da bude integralni dio turističke privrede Crne Gore”, precizirao je Ivančević.

On je na pitanje da prokomentariše turističku ovu godinu, odgovorio da se ona može najbolje okarakterisati jednom izrekom "više pjene no sapuna".

On je ocijenio da za veću vanpansionsku potrošnju treba i kvalitetnija vanpansionska ponuda.

“Kod nas se ona nažalost svodi na vašarsku i trotoarsku, pa je samim tim i glavni generator sive ekonomije”, dodao je Ivančević.

Prema njegovim riječima, turizam je vrlo kompleksna i osjetljiva djelatnost, na koju maltene sve utiče, od politike do vremenske prognoze.

“Ozbiljno bavljenje turizmom zahtijeva koordinirano angažovanje svih, od mjesne zajednice do države. To je teško realizovati jer pojedinačni interesi nijesu uvijek u saglasju sa postavljenim ciljem”, smatra Ivančević.

On je kazao da je njihov zadatak u Odboru udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG da sve aktere u kreiranju turističkog proizvoda dovedu za isti sto i pokušaju zajednički naći rješenja u cilju stvaranja kvalitetnijeg i konkurentnijeg turističkog proizvoda, pa samim tim i prepoznatljive kvalitetne turističke destinacije.

“Ne znam koliko smo u tome uspjeli, ali sam siguran da smo na pravom putu i da ćemo i ubuduće naše aktivnosti usmjeravati ka tom cilju. Trudićemo se i insistiraćemo da Odbor za turizam PKCG bude mjesto koje će okupljati sve čionioce koji utiču na razvoj turizma i gdje će se, kao što je to slučaj u razvijenim ekonomijama, kreirati politika razvoja ove za nas najznačajnije privredne grane”, ocijenio je Ivančević.

Prema njegovim riječima, uspješne turističke zemlje su samo one koje preko turizma uspijevaju da plasiraju sopstvene proizvode, što je takozvani nevidljivi izvoz.

“Mi smo tu, nažalost, u velikim problemima, jer uvoznički lobi prijeti da nam uništi i onako malu i neorganizovanu sopstvenu proizvodnju. Akcija da se to promijeni treba da se realizuje na dva fronta. Na jednom treba da forsiramo i stimulišemo domaću proizvodnju, a na drugom ekonomski patriotizam time što ćemo kupovati domaće”, smatra Ivančević.

U protivnom, kako je zaključio, efekte turističke sezone više će osjećati kao i sada Srbija, Makedonija i Hrvatska nego Crna Gora.

Bonus video: