IZ VLADE TVRDE DA JE BROJ ZAPOSLENIH PORASTAO OD 2012.

"Biće kako je obećao premijer"

Iz Vladinog Biroa kažu da je neistinita tvrdnja iznijeta u Vijestima da je pitanje o broju zaposlenih dva puta postavljano
47 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 05.12.2015. 19:34h

Posmatrano po regionima, kako se dodaje, u analiziranom periodu broj zaposlenih na sjeveru je povećan sa 36.100 na 44.200 ili za nešto više od 8.000. U središnjem regionu je broj zaposlenih povećan za 11.700 odnosno sa 106.800 na 118.500, dok je u primorskom regionu povećan za 8.900.

"Sumarno posmatrano, prema podacima iz posljednje ankete o radnoj snazi, koja obuhvata mnogo širu metodologiju praćenja kretanja na tržištu rada i zaposlenosti (budući da sadrži podatke o broju zaposlenih sa kraćim od punog radnog vremena, samozaposlene, itd) od administrativnog izvora, povećana je stopa zaposlenosti i broj zaposlenih u Crnoj Gori. Stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori je smanjena na 17,7 odsto sa 20,6 odsto u četvrtom kvartalu 2012. godine, ali je još iznad administrativne stope nezaposlenosti, koja je na nivou od 16 odsto. Svjesni smo da je to i dalje visoka stopa nezaposlenosti na čijem smanjenju ćemo i dalje intenzivno raditi, budući da je to jedan od osnovnih ciljeva ekonomske politike ove Vlade", naveli su iz Biroa.

Praćenje kretanja na tržištu rada, zaposlenosti i nezaposlenosti iz ankete o radnoj snazi je, kako tvrde, metodologija usklađena sa preporukama Međunarodne organizacije rada koju koristi Eurostat, Evropska komisija u prikazu zaposlenosti i nezaposlenosti u posljednjem Izvještaju o napretku za Crnu Goru, zatim Svjetska banka itd.

Iz Vladinog Biroa kažu da je neistinita tvrdnja iznijeta u Vijestima da je pitanje o broju zaposlenih dva puta postavljano.

Pitanje je, kako tvrde, postavljeno jednom - dopisom elektronskom poštom poslatom na adresu rukovodioca Službe za odnose s javnošću 10. novembra 2015. godine u 13:24, deset dana nakon što je predsjednik Vlade u Skupštini već elaborirao temu.

"U Kabinetu predsjednika Vlade procijenjeno je da, s obzirom na činjenicu da su podaci iznijeti u javnost i da su dostupni javnosti, nije potrebno odgovarati na pitanje novinara", rekli su iz Vladinog Biroa.