Milioni oprani na lažne licence za internet klađenje?

Preko samo dvije firme promet od 27 miliona eura. Specijalno tužilaštvo juče preuzelo dokumentaciju o “E-Gamblingu”. Ukoliko se potvrde sumnje inspektora, ovo može biti najveći slučaj pranja novca u CG.
410 pregleda 17 komentar(a)
E-Gambling, Foto: Zoran Đurić
E-Gambling, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.12.2015. 06:35h

Dvije firme koje su dobile nezakonite licence od kompanije “E-Gambling Montenegro”, premijerovog brata od ujaka Milovana Maksimovića, u posljednje tri godine imale su promet od skoro 30 miliona eura. To ukazuje na ozbiljnu sumnju da su se, osim nelegalnog priređivanja igara na sreću, bavile i pranjem novca, zbog čega su inspektori za igre na sreću svoj izvještaj poslali Upravi za sprečavanje pranja novca.

Radi se o podgoričkim firmama “Maxiwin” i “Multi Index”, koje državi nijesu platile nijedan euro za priređivanje igara na sreću iako su imale ovakav promet.

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju juče je preuzelo cijelu dokumentaciju o slučaju “E-Gambling” iz Uprave za inspekcijske poslove i Uprave za igre na sreću. Ukoliko se potvrde sumnje inspektora, ovo može biti najveći slučaj pranja novca do sada u Crnoj Gori.

Potencijalno pranje para preko lažnih licenci za internet klađenje pomogli su i odgovorni u državnim organima ali i neke banke, koje su zanemarile zakonsku obavezu prijavljivanja sumnjivih tokova novca i transakcija koje su trajale tri godine.

To se može zaključiti na osnovu dokumentacije do koje je došao Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), a koja je 12. novembra iz Uprave za inspekcijske poslove proslijeđena Upravi za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove uspjeli su da pronađu 18 ugovora, koje je kompanija “E-Gambling” potpisala sa povezanim firmama, kojih ima oko 40-ak. Inspektori su, pored “E-Gamblinga”, “Maxiwina” i “Multi Indexa” kontrolisali još dvije firme - “Delta IT” i “Exclusive limited”. Za ostale su naveli da u Poreskoj upravi nemaju podataka o poslovanju i da nijesu uspjeli da pronađu žiro-račune. Sve firme su registrovane na dvije adrese: Cetinjski put bb - Podgorica i Njegoševa br. 97 - Cetinje.

CIN-CG došao je do podatka da je preko računa firme “Maxiwin”, koju je u avgustu 2012. osnovala firma iz ofšor zone Paname i Kajmanskih ostrva “Almond INC”, prešlo oko 20.000.000 eura. Prva izvršna direktorka firme “Maxiwin” bila je Cetinjanka Milica Mihaljević (29).

Od jula 2013. kao osnivač i izvršni direktor te firme upisan je Italijan Lorenco Maki (Lorenzo Macchi). U zapisniku inspekcije, u koji je CIN-CG imao uvid, piše da je Maki prijavljen na podgoričkoj adresi Ulica Radosava Burića br. 167.

Novinari CIN-CG posjetili su tu adresu, tačnije ulaz stambene zgrade koja se nalazi u podgoričkom naselju Zabjelo. Stanari ulaza kazali su da prvi put čuju za Italijana i da niko sa takvim imenom nije živio u toj zgradi.

U istom ulazu živi porodica Vučinić, čiji su članovi bili izvršni direktori i ovlašćena lica nekoliko firmi koje su licence za klađenje nezakonito dobile od “E-Gamblinga”. Među njima je i Ivan Vučinić, izvršni direktor firme “Exclusive limited”.

S druge strane, preko deviznog računa kompanije “Multi Index”, koju je u maju prošle godine u Podgorici osnovao izvjesni Šukhminider Sing Šodi (Sukhminider Singh Sodhi), do prije nekoliko mjeseci prošlo je oko 7.700.000 eura. Izvršna direktorica u toj firmi je 65-godišnja Julka Vučinić, majka Ivana Vučinića.

Iz Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju saopštili su ranije da provjeravaju poslovanje firme “E-Gambling”, nakon sumnji da je izdavanjem lažnih licenci za internet klađenje nanijela milionsku štetu državi. Kako je CIN ranije pisao, “E-Gambling”, u kojoj je izvršni direktor Mađar Endri Kodolanji, 11. oktobra 2011. u Podgorici su osnovale dvije ofšor firme - “Royal Online Limited” sa Britanskih djevičanskih ostrva i “Merig International” sa Sejšelskih ostrva.

U prvoj je izvršni direktor premijerov brat od ujaka Milovan Maksimović, a u drugoj bivši zamjenik direktora CKB banke Laslo Šardi. Maksimović je ranije negirao da ima veze sa internet klađenjem. Novinari CIN-a su ga ponovo kontaktirali. Nakon njegovog zahtjeva, juče su mu putem mejla proslijeđena pitanja. Maksimović je poručio da će na pitanja poslati odgovor, ali da mu za to treba više vremena (nekoliko dana).

Inspektori Odsjeka za igre na sreću Uprave za inspekcijske poslove ranije su pokrenuli nadzor zbog prijave da je firma “E-Gambling” prodala licence za internet klađenje desetinama drugih povezanih firmi, pri čemu je tako nastala višemilionska šteta za državu.

Podsjetimo, “E-Gambling” je sa samo jednom licencom, koju državi plaća 10.000 eura, otvorio 21 sajt za klađenje.

Postoji još dvadesetak sajtova na kojima piše da su licencu dobili od firme “E- Gambling”, koja je time praktično preuzela ulogu Uprave za igre na sreću.

Maksimović kazao inspektorima da je ovlašćeni zastupnik

Inspekori Odsjeka za igre na sreću kontrolisali su “E-Gambling” 28. septembra i tada konstatovali da je postupanje firme bilo u suprotnosti sa odredbama člana 12 Zakona o igrama na sreću.

Na osnovu njihovog nalaza suspendovan je sajt te firme. Dokumenta u koje je CIN-CG imao uvid pokazuju i da su inspektori nadzor izvršili u prisustvu Milovana Maksimovića, koji im je saopštio da je ovlašćeno lice. On je tada izjavio da se čitav postupak uplata i isplata (priređivanja igara na sreću putem interneta) ne obavlja preko tog preduzeća, već preko ustupljenih internet stranica i “pravnih subjekata kojima su isti ustupljeni”.

Pored toga što su privremeno zabranili rad “E- Gamblinga”, inspektori su konstatatovali i da su 22. septembra pokušali da kontrolišu automatski klub te firme u Njegoševoj ulici br. 97, na Cetinju, gdje je registrovana većina povezanih kompanija. Postojanje ovog kluba bilo je osnov za dobijanje licence za internet klađenje.

Klub je, kako se navodi u zapisniku, bio zatvoren, reklama skinuta, a na vratima natpis “izdaje se”.

Inspektor u svom nalazu ističu i da je “E-Gambling” bio dužan Upravi za igre na sreću da dostavlja mjesečnu evidenciju sa konačnim obračunom poslovanja i dokaz o uplati mjesečne naknade za priređivanje klađenja.

Inspektori zaključuju i da je “E- Gambling” od 10. februara do 1. septembra ove godine konstatovao prihod od 41.147 eura. Od toga se 39.850 hiljada odnosi na prihod koji je ostvaren po osnovu ugovora o poslovnoj i finansijskoj saradnji, koje su sklopili sa 18 poslovnih partnera kojim su između ostalog ustupljene internet stranice. Prema podacima CIN-CG samo jedan ugovor “E-Gamblinga” vrijedio je 25.000 eura, u prvoj godini, a u sljedećim po 15.000.

Inspektori navode da u poslovnim knjigama nije iskazan prihod od priređivanja igara na sreću putem interneta i drugih telekomunikacionih sredstava.

U zapisniku konstatuju i da su Upravi za inspekcijske poslove podnijete tri inicijative protiv “E-Gamblinga” i povezane firme “Euromirbet” jer nijesu isplaćivali dobitak ostvaren preko sajta “zenitbet.com”. Uvidom u dokumentaciju firme inspektori su zaključili da uplate podnosilaca nijesu evidentirane u poslovnim knjigama i preko žiroračuna.

Banke nisu prijavile transakcije

Iz Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, kojoj je Uprava za inspekcijske poslove proslijedila podatke o sumnjivim transakcijama, odgovorili su CIN-CG da do sada nijesu provjeravali sporne firme.

Saopštili su i da im poslovne banke nijesu dostavljale podatke o transakcijama navedenih firmi, što su po zakonu dužne da urade.

“Uprava do sada nije utvrdila postojanje osnova sumnje da je bilo koje pravno lice poslovanjem preko internet kladionica počinilo krivično djelo pranje novca”, kazali su iz Uprave.

Oni tvrde i da su poslovne banke prva karika u lancu aktivnosti i imaju obavezu da kad uoče takve aktivnosti dostave podatke Upravi.

Pojasnili su i da je potrebno veće angažovanje poslovnih banaka u Crnoj Gori na “dostavi podataka za pomenutu vrstu aktivnosti”.

Prema dokumentaciji Uprave za inspekcijske poslove, “E- Gambling” i četiri povezane firme koje su bile predmet kontrole imaju otvorene račune u Prvoj, Hipotekarnoj i Atlas Mont banci.

Žugić poništio inspekcijski nalaz i traži da se uradi novi

Advokatska kancelarija “Jovović, Mugoša i Vuković” 29. oktobra uložila je žalbu na rješenje kojim je “E-Gamblingu” zabranjeno da priređuje igre na sreću preko interneta zbog “bitnih povreda odredbi upravnog postupka”. U žalbi advokatske kancelarije pisalo je da su inspektori Uprave za inspekcijske poslove naveli da je Maksimović ovlašćeni zastupnik “bez ikakvog uvida u statusna dokumenta društva kako bi se uvjerili ko je zaista ovlašćen da zastupa društvo”. Ministarstvo finansija, na čijem je čelu Radoje Žugić uvažilo je žalbu advokatske kancelarije “Jovović, Mugoša i Vuković”.

Ministarstvo je naložilo da se obavi novi inspekcijski nadzor, koji je bio zakazan za 1. decembar.

Međutim, iz iste advokatske kancelarije 30. novembra zatražili su odlaganje ovog inspekcijskog nadzora.

Inspekciju su obavijestili da izvršni direktor “E- Gamblinga” Endre Kodolanji ne može da prisustvuju nadzoru iz zdravstvenih razloga, o čemu su, dostavili ljekarski nalaz. Navodi se i da Kodolanji, kao punomoćnika, nije ovlastio nikoga drugog da prisustvuje inspekcijskom nadzoru.

Rješenje koje je poništilo Ministarstvo napravljeno je na osnovu izvještaja inspekcije po kojem sada postupaju Uprava za spriječavanje pranja novca i tužilaštvo.