Nova rata za kineske brodove stiže u januaru, hoće li pasti na teret poreskih obveznika?

Ministar Žugić najavio da će dug pasti na državu, sada očekuju da ga vrati firma
2 komentar(a)
Crnogorska plovidba, Kotor, Foto: Crnogorskaplovidba.com
Crnogorska plovidba, Kotor, Foto: Crnogorskaplovidba.com
Ažurirano: 03.12.2015. 19:31h

Crnogorska plovidba do sada je otplatila jednu ratu kredita za kupovinu brodova u vrijednosti od 3,08 miliona američkih dolara (2,9 miliona eura), dok druga rata, za koju postoji opasnost da padne na teret poreskih obveznika, dospijeva na naplatu 21. januara ove godine. To je saopšteno “Vijestima” iz Ministarstva finansija. Ukupan dug kompanije za kredit, za koji je država bila garant, iznosi 39 miliona.

Brodovi su kupljeni od kineske Poli grupe 2010. godine, a kredit je odobrila kineska Eksim banka uz garanciju Vlade.

“Crnogorska plovidba otplatila je prvu ratu kredita (glavnice) za kupovinu dva broda 21. jula ove godine (glavnica 2,369 miliona američkih dolara, kamata 714,88 dolara. Garancije za sada neće biti aktivirane, već će se preduzeti mjere da Crnogorska plovidba uredno izmiruje obaveze”, rečeno je Ministarstvu finansija u odgovoru na pitanje da li i kada može doći do pada garancija.

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je da postoji bojazan da će država morati da plati 39 miliona eura po osnovu garancija zbog problema u poslovanju kompanije.

“Za brodove garancije zavise od cijene date na tržištu i iskazujemo bojazan da se može desiti da budu isplaćene iz budžeta. Ako se to desi, razmišljamo o prevođenju tih garanacija u javni dug, jer je to lakše onda platiti u anuitetima (ratama) nego jednokratno. Time ne bi bila ugrožena fiskalna održivost", kazao je Žugić krajem novembra na skupštinskom Odboru za ekonomiju.

Ukoliko Vlada preuzme dug Crnogorske plovidbe kao državni dug, on bi na povećanje javnog duga uticao sa 1,1 procentni poen pa bi on na kraju godine porastao na 65,1 odsto BDP-a. Procjena Vlade je da će bruto domaći proizvod ove godine iznositi 3,62 milijarde, a da će javni dug na kraju godine iznositi 64 odsto BDP-a.

Ugovor o kreditu za nabavku dva broda “Kotor” i “ 21. maj” od kompanije Poly Technologies INC iz Pekinga potpisan je 26. januara 2010. godine.

Kredit je zaključen po stalnoj kamatnoj stopi od tri odsto, vrijeme otplate kredita je 15 godina, a grejs period je bio pet godina. Vlada je dala garanciju za kredit pri čemu su definisani uslovi da Crnogorska plovidba može unaprijed platiti sve ili bilo koji dio kredita.

Naredne godine Vlada, prema predlogu budžeta, planira da izda garancije na kredite do 26 miliona, koje moraju biti obezbijeđene kolateralom.

Kredit od 20 miliona odnosi se na Crnogorski elektroprenos koji će ga uzeti od Njemačke razvojne banke za projekat izgradnje eletroenergetske infrastrukture na poluostrvu Luštica. Preostalih šest miliona je garancija za kredit koji državno preduzeće Željeznička infrastruktura može uzeti kod Evropske investicione banke u cilju unapređenja infrastrukture.

Bonus video: