CEDIS za 38 vozila daje skoro pola miliona

Kupuju 17 putničkih i 21 terensko vozilo
110 pregleda 2 komentar(a)
CEDIS, Foto: CEDIS
CEDIS, Foto: CEDIS
Ažurirano: 30.11.2018. 15:20h

Državna kompanija CEDIS, kojom rukovodi izvršni direktor Zoran Đukanović, odlučila je da obnovi vozni park kupovinom 17 putničkih i 21 terenskog vozila što će ukupno koštati 450 hiljada eura. Vozila će CEDIS-u isporučiti podgorička kompanija Alliance.

“Nijedno od vozila nije predviđeno za izvršnog direktora, već za potrebe Operativne direkcije i potrebe zaposlenih čiji je posao vezan za terenski posao i rad. Nabavkom tih vozila će se zamijeniti vozila koja su stara između 17 i 23 godine, a koja su marke “lada niva”, “lada karavan”, “jugo”...” kazali su “Vijestima” juče iz CEDIS-a.

Državna kompanija obnavlja vozni park u danima kada građani Podgorice često ostaju bez električne energije zbog učestalih ispada sa mreže i zahvatanja požarom trafo-stanica. CEDIS to ne brine, već tvrde da nema razloga za zabrinutost.

Đukanović je na predlog Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda kompanije i sprovedenog tenderskog postupka donio odluke o kupovini 17 putničkih vozila A segmenta za 149.600 eura, kao i 21 terenskog vozila (4X4) za 315.000 eura.

Toliko su, pojedinačno, bile i procijenjene vrijednosti dvije od tri partije na tenderu CEDIS-a, vrijednom skoro pola miliona eura (499.800 eura), a oglašenom polovinom oktobra.

Direktor CEDIS-a potpisao je prije dva dana i treću odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača i kupovini čeonog elektroviljuškara (Partija 3.) od tivatske firme Ben Kov za 17.539,92 eura. Procijenjena vrijednost iznosila je 35.200 eura.

Pored firme Alliance za Partiju 1. i prodaju putničkog vozila, ponudu je poslala i tivatska firma ”Kov car”, ponudivši nižu cijenu od procijenje, u iznosu od 143.429,06 eura (sa uračunatim PDV-om od 24.892,65). Ta ponuda, nije razmatrana već je proglašena neispravnom budući da je ponuđeno vozilo “iat-panda” snage motora 51 kW.

CEDIS je dokumentacijom tražio da za putnička vozila snaga bude najmanje 54 kW, radna zapremina motora minimum 980 cm kubnih, minimum četiri sjedišta i u okviru opreme ABS/Esp sistem, klima uređaj i Radio/CD uređaj/MP3

Za Partiju 2. na tenderu i nabavku traženog terenskog vozila ponudu je poslala samo firma Allijance. Za terensko vozilo tražen je dokumentacijom 4-cilindrični dizel motor, min. Euro 6, sa radnom zapreminom motora max. 1.500 cm kubnih, snagom motora: min. 80 kW, pogonom na sva četiri točka, petoro vrata, minimum petoro sjedišta, servo uređajem ABS/Esp sistemom, klima uređajem, preklapajućim zadnjim vratima, radio/CD uređaj MP3, veličinom točkova min R15 i vazdušnim jastucima za vozača i suvozača.

Za Partiju 3, odnosno, nabavku čeonog elektroviljuškara ponudu je poslala I firma Lager Posušje (BIH), ali je naručilac utvrdio da bankarska garancija ponuđača nije bila upakovana na predviđen način, zbog čega je ponuda diskvalifikovana.

Na sve tri odluke CEDIS-a može se izjaviti žalba Državnoj komisiji za kontrolu postupka nabavki u roku od 10 dana. Iz kompanije napominju “da protiv sadržaja tenderske dokumentacije nije bila izjavljena nijedna žalba u zakonom predviđenom roku”.

Bonus video: