Udruženje akcionara Instituta Igalo: Pratićemo prodaju većinskog paketa akcija

Manjinski akcionari imaju 9.450 akcija, a pojedinačno akcionari imaju od jedne do 55 akcija. Na berzi jedna akcija Instituta Igalo sada vrijedi 24 eura, a prije pola godine bila je 31 euro. Nominalna cijena akcije Instituta iznosi 154,93 eura
59 pregleda 1 komentar(a)
Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 03.12.2015. 14:50h

Akcionari zaposlenih i bivših zaposlenih Instituta Igalo koji imaju 16,285 odsto akcija nedavno su osnovali udruženje s ciljem okupljanja, povezivanja i organizovanja "malih" akcionara radi efikasnijeg angažovanja i ostvarivanja njihovih prava i zaštite interesa.

Asocijacija broji 265 članova.

"Posebna aktivnost Udruženja je zaštita vrijednosti akcija, koje su u vlasništvu manjinskih akcionara u postupku prodaje većinskog paketa akcija Instituta Igalo AD", navodi se u saopštenju Udruženja akcionara zaposlenih i bivših zaposlenih Instituta Igalo AD, koje je potpisala predsjednica Upravnog odbora Biljana Delić.

U saopštenju se navodi da će Udruženje pratiti prodaju većinskog paketa akcija, čije okončanje treba da bude u maju 2016. godine kada se očekuje obostrano ispunjenje ugovornih obaveza sa kupcem većinskog paketa, IWG-om.

U skladu sa tim, manjinski akcionari donijeće odluku o eventualnoj ponudi za prodaju svojih akcija, o čemu će se izjasniti na skupštini Udruženja, navodi se u saopštenju akcionara.

Manjinski akcionari imaju 9.450 akcija, a pojedinačno akcionari imaju od jedne do 55 akcija. Na berzi jedna akcija Instituta Igalo sada vrijedi 24 eura, a prije pola godine bila je 31 euro. Nominalna cijena akcije Instituta iznosi 154,93 eura.

Iz ovog Udruženja tvde da je Institut Igalo AD opstao prije svega zahvaljujući zaposlenima, od kojih su mnogi proveli čitav radni vijek u njemu.

"Oni su u ovakvom nesigurnom poslovnom ambijentu uspjeli da održe kontinuitet rada, ne podliježući opštem trendu štrajkova i obustava rada i time dovedu do prestanka rada Instituta Igalo AD. Zahvaljujući tome, sačuvana je tržišna vrijednost firme i opstanak porodica zaposlenih, u posljednjih 25 godina", navodi se na kraju saopštenja.

Država Crna Gora je američko-britanskom konzorcijumu IWG prodala 56,48 odsto akcija Instituta Igalo u njenom vlasništvu.

Udio od 25,94 odsto u vlasništvu kapitala Instituta ima Vlada Srbije, a 1,29 odsto ICM pharmaceuticals.

Bonus video: