Herceg Novi: Nije bilo para za kapitalne projekte

Operativni bužet je uvećan za 3 odsto , uglavnom zbog povećanja izdatka za zarade zaposlenih koji je za 11 odsto veći od planiranog. U obrazloženju se navodi da je povećanje izdataka za zarade zaposlenih “promjena rukovodeće strukture u Opštini i da bivšim opštinskim funkcionerima , na osnovu važećih zakonskih propisa, pripada nakanda koju su primali dok su bili aktivni
2 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 03.12.2015. 13:23h

Odbornici bi na sutrašnjoj sjednici SO Herceg Novi trebalo da usvoje rebalans budžeta za 2015. godinu.U odnosu na planirani budžet od 14,550 miliona eura rebalansom će on biti umanjen za 21 odsto i iznosiće 11,550 miliona eura.

Iz lokalne uprave su naveli da je razlog za rebalans budžeta “neostvarivanje planiranog prihoda za komunalno opremanje građevinskog zemljišta”. Planom je bilo predviđeno da se od ove naknade prihoduje 5,1 miliona eura, a ostvareno je samo 2,05 miliona eura, ili 60 odsto manje od planiranih sredstava. “Umanjena naplata je posljedica krize i nepostojanje važeće planske dokumentacije, što je rezultiralo smanjenim interesovanjem tržišta”, obrazloženo je iz opštinskog Sekretarijata za finansijue, turizam i ekonomski razvoj.

Operativni bužet je uvećan za 3 odsto , uglavnom zbog povećanja izdatka za zarade zaposlenih koji je za 11 odsto veći od planiranog. U obrazloženju se navodi da je povećanje izdataka za zarade zaposlenih “promjena rukovodeće strukture u Opštini i da bivšim opštinskim funkcionerima , na osnovu važećih zakonskih propisa, pripada nakanda koju su primali dok su bili aktivni. Ne pominje se da je primljeno 20 novih službenika u stalni radni odnos, i angažovano još tridesetak na osnovu različitih ugovora. Za zarade zaposlenih u kabinetu predsjednice opštine izdvojeno je 19 odsto više od planiranih sredstava .

Izdaci za kapitalni budžet rebalansom su umanjeni za 21 odsto. Izdaci za izgradnju javne rasvjete manji su za 80, a lokalne putne mreže za 65 odsto. Iako je bilo planirano, nisu obezbjeđena sredstava za finasiranje projekta vodosnabdjevanja i odvođenja otpadnih voda u iznosu od 1,5 miliona eura, za izgradnju sanitarne deponije Duboki do –druga faza od 885 hiljada eura. U ovogodišnjem budžetu nema ni predviđenih 200 hiljada eura za sanaciju klizišta Crnica Podi koje je pokrenuto prije osam godina i u kome su stradali stambeni objekti, putna, elektro i vodovodna infrastruktura.

Odbornici bi na današnjoj sjednici trebalo da Savinsku dubravu proglase za zaštićeno prirodno dobro i da donesu odluku o nabavci 13 službenih vozila .

Sjednica SO zakazana je za 8 i 30 sati i održaće se u Velikoj Sali zgrade Opštine.

Bonus video: