Koprivica: Dok se finansijski sistem trese od krize nepovjerenja, Žugić planira bogatije gozbe

On je dodao da je na djelu "frapantna selekcija kadra u režiji Žugića i njegovih saradnika iz menadžmenta CB."
2791 pregleda 6 komentar(a)
Koprivica, Foto: Demokrate
Koprivica, Foto: Demokrate

Potpredsjednik i poslanik Demokrata, Momo Koprivica, rekao je da se Centralna banka "srozala na nivo partokratske alatke DPS-a".

Koprivica je poručio da su neophodne promjene u svim institucijama, a treba da počnu sa hitnim ostavkama i smjenom menadžmenta Centralne banke.

"Posljednja afera u produženom trajanju dokumentovano govori da su jedan čovjek i jedna partija zloupotrijebili sve elemente državnog mehanizma i potčinili ih sebi. Sve institucije sistema u Crnoj Gori oboljele su od korupcije i obilježene su padom kredibilteta u očima domaće i međunarodne, kako političke, tako i finansijske i investicione javnosti. Očigledno je da se na rukovodećim mjestima ne nalaze stručnjaci, već podobni partijski vojnici, a odluke se pišu u štabu DPS-a i po diktatu Mila Đukanovića. Korjenite promjene, uz neopozive ostavke, moraju zahvatiti sve institucije sistema, kako instituciju predsjednika države, koju uzurpira pojedinac koji nakon objelodanjivanja skandaloznih dokaza o njegovom ponašanju, skrivenoj imovini, skrivenim prihodima, falsifikovanim imovinskim izvještajima i trošenju novca nije dostojan da predstavlja državu u zemlji i inostranstvu, tako i institucije izvršne vlasti, javne uprave, tužilaštva, državne revizije, antikorupcije i vrhovne monetarne vlasti. Neophodne su promjene u svim institucijama, a trebaju da počnu sa hitnim ostavkama i smjenom menadžmenta Centralne banke, s obzirom na to da se ova ustavna institucija, koja bi trebalo da bude bastion nezavisnosti i javnog interesa, srozala na nivo partokratske alatke DPS-a, reketaškog eskadrona i paravana za finansijske malverzacije. Time su izazvali veliku ekonomsku i finansijsku štetu, kako za građane tako i za privredu. Pri tome, aktuelni menadžment CB je devastirao kredibilitet domaćeg bankarskog sistema i kompromitovao vrhovnu instituciju monetarne vlasti kojoj će biti potreban dug vremenski period za izgradnju neophodne reputacije", saopštio je Koprivica.

On je kazao da se iz dosadašnjeg djelovanja, "jasno može zaključiti da bi Žugić upropastio i njujorški Volstrit i londonski Siti, a kamoli crnogorski bankarski i finansijski sistem."

"I jeste naizmjenično devastirao kako javne finansije, sa pozicije ministra finansija, tako i monetarne finansije, sa pozicije guvernera, i to u povratu. Nakon topčiderske inflacione haubice nije se pojavila veća štetočina u oblasti monetarnih finansija nego što je to gospodin Radoje Žugić. Selektivnom kontrolom i sakrivanjem relevantnih informacija iz procesa kontrole banaka, o čemu je na sudu svjedočila bivša viceguvernerka Radović, Žugić je uveo sistem ucjena, nesigurnosti i nepredvidljivosti u finansijski i bankarski sistem i potkopao princip jednakosti, čime je na dramatičnom gubitku cio ekonomski sistem naše zemlje", kazao je Koprivica.

Koprivica je dodao da se, umjesto kao ustavna institucija, CB bude stožer stabilnog i kredibilnog finansijskog i bankarskog sistema, ona pretvorila u industriju nepotizma i partijskog zapošljavanja.

"Tu su uhljebljene desetine članova porodica visokih državnih i DPS funkcionera, i to za vrijeme dok preko 9 000 mladih visokoškolaca trpi nezaposlenost na birou rada. I upravo nepotizam, VIP korupcija i partijska zapošljavanja učinila su Centralnu banku Crne Gore svjetskim šampionom po broju zaposlenih na 100 000 stanovnika. Naime, na dan 1. novembra 2018. godine imala je 361 zaposleno lice, a pri tom se zna da naša CB zbog neimanja emisione funkcije i nepostojanja domaće valute Crne Gore ima sužen krug nadležnosti. U Evropskoj centralnoj banci 1 000 bankarskih inspektora kontroliše preko 6 000 banaka eurozone", rekao je Koprivica.

Potpredsjednik Demokrata je kazao da tako, na 100.000 stanovnika Holandija ima 11 zaposlenih u svojoj Centralnoj banci; Češka ima 13 zaposlenih na 100 000 stanovnika; Poljska ima oko 9; Slovačka ima oko 21; Belgija ima oko 16; Hrvatska ima oko 14; Slovenija ima oko 22; Francuska ima oko 20; Njemačka ima oko 15; Italija ima oko 12; Sjedinjene američke države oko 7 zaposlenih u CB na 100 000 stanovnika... U okruženju, Srbija ima oko 32 zaposlena na 100 000 stanovnika, iako njena centralna banka ima emisionu funkciju; Bosna i Hercegovina ima oko 10 zaposlenih u CB na 100.000 stanovnika, "odnosno ima zaposlenih taman koliko i naša CB iako BiH ima 5,5 puta više stanovnika nego Crna Gora, a Albanija oko 18 zaposlenih u svojoj Centralnoj banci na 100.000 stanovnika."

"U odnosu na sve pomenute centralne banke, Centralna banka Crne Gore je neprikosnoveni šampion po broju zaposlenih: 57,76 zaposlenih na 100 000 stanovnika. To je skandalozno i krajnje zabrinjavajuće i govori da su alarmantne razmjere nepotizma, VIP korupcije i partijskog zapošljavanja u CB Crne Gore. Zahvaljujući upravljačima CB Crne Gore, kao što je Žugić, naša Centralna banka je crna tačka po suboptimalnom broju zaposlenih i u Evropi i u svijetu. Naravno, uz dužno poštovanje časnih izuzetaka, tj. onih stručnih lica koji kompetentno i zakonito rade svoj posao, ali je zahvaljujući menadžmentu, profesionalnim ucjenjivačima i partijskoj kliki DPS-a ova institucija u raljama onih koji zloupotrebljavaju sve državne institucije", navodi se u saopštenju.

Koprivica dodaje da prava slika stanja stvari u ovoj instituciji jeste i činjenica da je "otuđena menadžerska elita iz Centralne banke na čelu sa Žugićem za 2019. godinu isplanirala rast troškova po svakoj stavci!"

"Dok tu instituciju režim zloupotrebljava za svoje svrhe, dotle se ova institucija guši u dodatnim privilegijama i hipertrofiraju joj troškovi. Očigledno im je glavna briga udobnost nepotističke mreže, a ne stabilno, pouzdano i vjerodostojno funkcionisanje bankarskog i ukupnog finansijskog sistema", rekao je Koprivica.

On dodaje da bez ikakve dileme, "pod ovim menadžmentom nema kraja rastu troškova CB i njenoj kompromitaciji i zato moraju hitno da podnesu ostavke. A kako eskaliraju troškovi CB pod dirigentskom palicom neodgovornog menadžmenta na čelu sa Radojem Žugićem?"

"Prvo, troškovi poslovanja su planirani na nivou od 11. 877. 400 eura što je za 9% veće od plana za 2018 godinu, a 6% u odnosu na procjenu izvršenja do kraja 2018 godine. Drugo, iako je CB Crne Gore svjetski šampion u broju zaposlenih, za 2019. namjeravaju po sopstvenom priznanju potrošiti na ime troškova zaposlenih 10% više u odnosu na plan za 2018. godinu, a 7% više u odnosu na projektovano izvršenje do kraja 2018. godine. Treće, da partijski eskadroni na čelu sa Radojem Žugićem ne bi ni u čemu oskudijevali, tzv. druga primanja planirana su u iznosu za 18% većem u odnosu na nivo projektovanog izvršenja do kraja 2018. godine. Tu spadaju i tzv. solidarne pomoći koje su dodjeljivane čak i dobrostojećim funkcionerima ove institucije. A i naknade povećanih troškova zaposlenih za ovu godinu planirane su na tom nivou da su za 4% veće nego što su bile po planu za prethodnu godinu. Četvrto, planirani administrativni troškovi su veći za 22% u odnosu na plan za 2018. godinu. Naknade drugim fizičkim licima su planirane u iznosu od 225 000 eura, a kako se one distribuiraju najbolje govori to što je guverner Žugić u savjetodavna tijela angažovao bliske srodnike i bivšeg guvernera centralne banke susjedne države koji je hapšen, ali i smijenjen sa pozicije guvernera zbog nestanka iz trezora čak 6,63 miliona dolara", rekao je Koprivica.

On je dodao da je na djelu "frapantna selekcija kadra u režiji Žugića i njegovih saradnika iz menadžmenta CB."

"Peto, uz rast operativnih troškova za 14% u odnosu na 2018. godinu, treba apostrofirati i rast od 5% tzv. drugih troškova poslovanja kojima se hoće cementirati niz pogodnosti kojim raspolaže menadžment na čelu sa Žugićem, a prije svega izdaci za reprezentacije. Dok se finansijski sistem trese od krize nepovjerenja, Žugić planira bogatije gozbe. Zato on mora hitno da ode. Menadžment CB Crne Gore već je prouzrokovao velike štete, bezakonje i destabilizaciju ekonomskog sistema, te argumentujemo i potenciramo hitnu smjenu i nepovratni odlazak ovog neodgovornog menadžmenta na čelu sa Radojem Žugićem", zaključio je Koprivica.

Bonus video: