Struja skuplja za malu privredu, za građane nešto niža

“Situacija na domaćem tržištu je atipična u odnosu na raniji period jer je proizvodnja u KAP-u svedena na minimum, a time je potrošnja energije manja”, kaže izvor iz EPCG
64 pregleda 10 komentar(a)
epcg brojila_2, Foto: L.ZEKOVIĆ
epcg brojila_2, Foto: L.ZEKOVIĆ
Ažurirano: 03.12.2015. 06:48h

Struja za domaćinstva od 1. januara treba da pojeftini, najvjerovatnije minimalno od 0,5 do jedan odsto, dok će za mala i srednja preduzeća vjerovatno doći do poskupljenja, saznaju“Vijesti”.

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) objavila je juče odluke o dozvoljenim prihodima energetskim preduzećima za narednu godinu, koji su značajno manji od zahtijevanih, kao i od prihoda na osnovu kojeg su izračunate sadašnje cijene struje.

U narednih nekoliko dana energetska preduzeća bi trebalo da formiraju tabele sa svojim cijenama koje će poslati RAE na verifikaciju.

Konačne tabele sa cijenama za narednu godinu biće utvrđene najkasnije do 16. decembra.

Struja za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem poskupila je 0,94 odsto u avgustu prošle godine, pa kilovat sat sada košta 10,08 centi sa PDV-om. Kod ostalih potrošača uglavnom su blago smanjene tarife. Cijene za domaćinstva su povećavane tri godine uzastopno.

“Situacija na domaćem tržištu je atipična u odnosu na raniji period jer je proizvodnja u Kombinatu aluminijuma svedena na minimum, a samim tim potrošnja energije je manja. Da je kojim slučajem potrošnja struje identična ranijoj ili možda nešto veća, ovakve odluke RAE za energetske subjekte bi značile automatsko smanjenje cijene energije za sve potrošače”, rekao je izvor “Vijesti” iz Elektroprivrede.

RAE je EPCG kao Operatoru distributivnog sistema (ODS) za narednu godinu utvrdila dozvoljeni prihod od 78,8 miliona eura, što je 18,71 odsto manje od zahtijevanog i 2,56 odsto manje od prihoda na osnovu kojeg su izračunate cijene koje se sada primjenjuju.

Za EPCG kao Javnog snabdjevača (JS) određen je regulatorno dozvoljeni prihod od 5,62 miliona eura, što je 45,41 odsto manje od zahtijevanog i 26,48 odsto manje od prihoda na osnovu kojeg su dobijene sadašnje cijene. Utvrđena je i naknada za snabdijevanje koja je 28,23 odsto manja od naknade koja se sada primjenjuje.

Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) za narednu godinu je utvrđen dozvoljeni prihod od 21,96 miliona eura, što je 28,96 odsto manje od zahtijevanog i 15,96 odsto manji od prihoda na osnovu kojeg su izračunate sadašnje cijene. Budući da je značajno smanjena potrošnja energije u odnosu na prethodni period cijena prenosa ostaće, prema informacijama “Vijesti”, približno ista ili će biti tek neznatno niža.

U strukturi ukupne cijene, usluge CGES-a učestvuju nešto manje od deset odsto.

RAE je Crnogorskom operatoru tržišta električne energije (COTEE), utvrdila dozvoljeni prihod od 301,19 hiljada, što je manje od zahtijevanog čak 52,01 odsto, dok je utvrđeni prihod 43,56 odsto manji od prihoda na osnovu kojeg su izračunate cijene koje se sada primjenjuju.

Bonus video: