Stvoreni preduslovi za kofinansiranje prioritetnih projekata

Na osnovu Jedinstvenih nacionalnih lista Evropska komisija će donijeti odluku koji će projekti biti finansijski podržani sredstvima iz Zapadnobalkanskog investicionog okvira
84 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.12.2015. 16:10h

Nacionalna investiciona komisija usvojila je na današnjoj sjednici Jedinstvenu listu priortetnih infrastrutkurnih projekata, koja obuhvata njih 64.

Na sjednici Nacionalne investicione komisije, kojom je predsjedavao predsjednik Vlade Milo Đukanović, usvojena je Jedinstvena lista priortetnih infrastrutkurnih projekata, od kojih je deset iz oblasti energetike, devet iz saobraćaja, 30 iz zaštite životne sredine i 15 iz društvenih djelatnosti.

Iz Vlade je pojašnjeno da lista odražava nacionalne strateške prioritete u pogledu razvoja infrastrukture za naredni desetogodišnji period, bez obzira na način i izvore finansiranja.

“Shodno novom metodološkom pristupu Zapadnobalkanskog investicionog okvira i na zahtjev Evropske komisije, sačinjavanjem Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata i njenim usvajanjem realizovani su svi koraci predviđeni Metodologijom za izbor prioritetnih infrastrukturnih projekata i stvoreni preduslovi za potencijalno koofinansiranje navedenih projekata iz bespovratnih sredstava Zapadnobalkanskog investicionog okvira”, kaže se u saopštenju.

Na osnovu Jedinstvenih nacionalnih lista Evropska komisija će u narednom periodu, u skladu sa definisanim prioritetima na nivou države, donijeti odluku koji će projekti biti finansijski podržani sredstvima iz Zapadnobalkanskog investicionog okvira, kao glavnog mehanizma posredstvom kojeg će biti implementirana finansijska podrška Evropske komisije za region, u periodu od 2014. do 2020. godine.

Sredstva iz Zapadnobalkanskog investicionog fonda odnose se na zemlje Zapadnog Balkana, odnosno na Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju i Srbiju.

Bonus video: