CGES: Ne znamo da Srbija kupuje 11 odsto

Iz CGES-a, gdje je Vladi Crne Gore partner italijanska Terna, nezvanično su saopštili da prvi put čuju o prodaji udjela Srbiji, jer nije bilo priče o tome "ni na nivou ideje"
56 pregleda 0 komentar(a)
CGES, Foto: Zoran Đurić
CGES, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.12.2015. 07:42h

U upravi Elektroprenosa Crne Gore (CGES) nijesu upoznati da Srbija namjerava da kupi udio od 11 odsto tog većinski državnog preduzeća.

To je sinoć najavio srpski premijer Aleksandar Vućić. On je izjavio da Elektromreža Srbije "kupuje 11 odsto Elektroprenosa Crne Gore, elektromreže Crne Gore".

Iz CGES-a, gdje je Vladi Crne Gore partner italijanska Terna, nezvanično su saopštili da prvi put čuju o prodaji udjela Srbiji, jer nije bilo priče o tome "ni na nivou ideje".

“Ni italijanska Terna ne bi mogla pregovarati o prodaji dijela svog paketa od 22 odsto bez znanja partnera, odnosno države Crne Gore koja ima 55 odsto akcija”, rekli su iz CGES-a.

U upravi crnogorske kompanije kažu da znaju da je bilo interesovanja za manjinski paket akcija u EPCG, koji posjeduje italijanska kompanija A2A. Dogovoreno je da A2A zasad ostaje u Elektroprivredi. Ubrzo će dobiti novi ugovor o upravljanju EPCG, bez obzira što petogodišnji nije poštovan.

“Manjinski akcionari CGES-a imaju oko 23 odsto akcija. Mada, ima ih oko 8.000. Od toga se neki kriju iza kastodi računa, pa je moguće da je sa nekim od njih dogovorena kupoprodaja 11 odsto CGES-a, ali nam to sada izgleda nemoguće, nismo upoznati sa tim”, rekli su iz preduzeća.

Vučić je saopštio da je cilj Vlade Srbije da pokuša da kupi i udio u Elektroprivredi Republike Srpske, a potvrdio je zainteresovanost i za EPCG.

“Ako se Republika Srpska sa tim saglasi, bićemo uvijek spremni da i to kupimo, kao i EPCG. Imamo želju da se raširimo u regionu i imaćemo novac i mogućnost da to kupimo”, kazao je Vučić u emisiji “Upitnik” na RTS-u.

On je nedavno kazao da Srbija razmatra kupovinu Luke Bar i da je o tome razgovarao sa premijerom Milom Đukanovićem.

Vučić je nedavno izjavio da je Srbija zainteresovana i za kupovinu Luke Bar.

On je kazao i da je o tome pričao sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem, koji je izjavio da nema ništa protiv da Srbija pokaže zainteresovanost za kupovinu.

Cijelu odluku donijeće 2016. godine poslije detaljne analize.

"Mi ćemo u 2016. godini, poslije ozbiljne analize, ukoliko se pokaže kao dobro za Srbiju, dati ponudu i za kupovinu luke Bar", kazao je srpski premijer.

Bonus video: