MLADI U ZIMSKOM TURIZMU

Poslodavcima sa sjevera Crne Gore subvencije za zapošljavanje mladih

"Program stimulisanja sezonskog zapošljavanja podrazumijeva subvenciju zarada zaposlenih u iznosu od po 100 eura mjesečno"
202 pregleda 0 komentar(a)
Prokletije, Grebaje, Foto: Shutterstock.com
Prokletije, Grebaje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.11.2015. 17:29h

Poslodavci turističke privrede sa sjevera od sjutra mogu od Zavoda za zapošljavanje koristiti subvencije, ukoliko zaposle crnogorske državljane mlađe od 24 godine.

Iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore saopšteno je da će projekat Mladi u zimskom turizmu početi sjutra i trajati do 1. marta.

Za realizaciju tog programa Zavod je opredijelio 50 hiljada eura za finansiranje subvencija za 200 učesnika.

Iz Zavoda za zapošljavanje naveli su da poslodavac može dobiti subvenciju kada sa nezaposlenim zaključi ugovor o radi i prijavi ga Poreskoj upravi na obavezno socijalno osiguranje.

“Program stimulisanja sezonskog zapošljavanja podrazumijeva subvenciju zarada zaposlenih u iznosu od po 100 eura mjesečno. Program je proistekao iz programa Zaposlimo naše mlade na sezonskim poslovima, koji je realizovan od 2011. do ove godine”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, novi program se razlikuje od starog u ciljnoj grupi kojoj je namijenjen.

Zavod će subvencije dodjeljivati poslodavcima iz sjevernih i manje razvijenih opština- Berane, Andrijevica, Plav, Rožaje, Gusinje, Petnjica, Bijelo Polje, Mojkovac, Pljevlja, Žabljak, Nikšić, Šavnik, Plužine, Danilovgrad, Kolašin i Cetinje, koji na sezonskim poslovima u toku zimske turističke sezone zaposle mlade do 24 godine, prioritetno iz tih opština.

"Pokretanje projekta uzrokovano je nizom razloga- značajno učešće mladih na evidenciji nezaposlenih, nedovoljna zastupljenost mladih na sezonskim poslovima, veliko učešće strane radne snage, potreba da se sezonski poslovi legalizuju, te smanji rad na crno u ovoj oblasti”, ukazali su iz Zavoda.

Preporučujemo za Vas