Poljoprivrednici da iskoriste mogućnost podrške

Iz Ministarstva su podsjetili da su sa Lovćen osiguranjem 16. novembra potpisali novi Sporazum o sufinansiranju premije osiguranja za osiguranje poljoprivredne proizvodnje
56 pregleda 0 komentar(a)
poljoprivreda, Foto: Vesko Belojević
poljoprivreda, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 30.11.2015. 16:00h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je poljoprivrednike da iskoriste mogućnost podrške i osiguraju usjeve, stočni fond i poljoprivredne objekte.

Iz Ministarstva su podsjetili da su sa Lovćen osiguranjem 16. novembra potpisali novi Sporazum o sufinansiranju premije osiguranja za osiguranje poljoprivredne proizvodnje.

„U odnosu na prethodni iz 2012. godine izmijenjena je procedura ostvarivanja prava na podršku osiguranju“, navodi se u saopštenju.

Nova procedura, kako su objasnili, obuhvata određene korake, kao što je obaveza poljoprivrednog proizvođača da podnese zahtjev za osiguranje Lovćen osiguranju, koje izdaje ponudu i zaključuje ugovor o osiguranju u skladu sa svojim procedurama.

„Nakon toga, poljoprivredni proizvođač podnosi zahtjev za sufinansiranje premije osiguranja Ministarstvu, na osnovu ponude za osiguranje ili zaključenog ugovora o osiguranju. Ukoliko ispunjava uslove za sufinansiranje dijela premije osiguranja, koje je propisalo Ministarstvo, taj Vladin resor, u iznosu koji odredi, izdaje potvrdu o sufinansiranju za osiguranje poljoprivredne proizvodnje“, dodaje se u saopštenju.

Lovćen osiguranje na osnovu dobijene potvrde, umanjuje obaveze za plaćanje premije za iznos naveden u potvrdi i za isti iznos premije zaduži Ministarstvo.

Iz Ministarstva su podsjetili na važnost osiguranja u poljoprivredi, čiji je osnovni zadatak pokrivanje gubitaka poljoprivrednih proizvođača koji mogu nastati usljed djelovanja nepovoljnih vremenskih pojava i ostalih rizika kojima je izložena ova privredna grana.

Poljoprivredno osiguranje, kako su objasnili, nije univerzalno rješenje za sve rizike i neodređenosti sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači, i ne može biti zamjena za poštovanje standarda kvalitetnog upravljanja poljoprivrednom proizvodnjom.

„Ono je jedna od ključnih mjera u smanjivanju rizika sa kojima se poljoprivrednici suočavaju“, zaključili su iz Ministarstva.

Bonus video: