"Sajam informatike koristi ime i znak naše kompanije"

Iz Vision Eventa odgovorili da nijesu znali da firma Smart Tech postoji. Firma, kako su kazali, nije zaštitila ime od kopiranja
322 pregleda 8 komentar(a)
Smart Tech (Novina)
Smart Tech (Novina)
Ažurirano: 28.11.2015. 07:45h

Informatička firma Smart Tech iz Podgorice tražila je prije nekoliko dana od Ministarstva za informaciono društvo izvinjenje ili promjenu naziva i otkazivanje Sajma telekomunikacija, informatike i digitalne opreme, koji danas počinje u Delti, zbog, kako su naveli, “zloupotrebe imena i znaka” tog preduzeća.

Iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, kojim rukovodi Vujica Lazović „Vijestima“ su saopštili da su pokrovitelji sajma, ali i da kreiranje naziva i logotipa manifestacije nije bilo u njihovoj, već u nadležnosti agencije , koja je organizator događaja.

Predstavnik podgoričke firme Nenad Stanišić kaže za “Vijesti” da je nevjerovatno da ni organizator ni pokrovitelj sajma ne znaju da se pretragom imena Smart Tech na internetu kao prvi rezultat pojavljuje njegova firma.

U preduzeću su, kako je dodao, neprijatno iznenađeni što je ime firme zloupotrijebljeno.

On je istakao da je njihova firma realizovala brojne informacione sisteme za državne institucije, međunarodne organizacije i privredu i da se njihovi softveri koriste na više od 1,5 hiljada računara u više od 80 firmi.

“Firma je osnovana 1999. godine i bavi se informatikom mnogo ranije od osnivanja Ministarstva za informaciono društvo. Nijesmo protiv upotrebe imena, ali jesmo protiv providnog samoreklamerstva, jer za razvoj informatike su potrebni pravi stručnjaci i mnogo više od štandova sa tuđim uređajima i softverom”, dodao je Stanišić.

Kako je naveo, na sajmu učestvuju i neke lokalne filijale stranih firmi koje dobijaju sve bitnije nabavke u Ministarstvu čime se direktno nanosi šteta razvoju informatičkih firmi u Crnoj Gori.

“Zato i ne želimo da javnost ima percepciju da podržavamo aktivnosti organizatora pomenutog sajma”, zaključio je Stanišić.

Direktorica Agencije Vision Event (koja je organizator sajma) Ivona Dabetić Jovović odgovorila je na primjedbe Smart Techa i navela da su izradili logotip bez znanja o postojanju ove firme, njenog naziva ili logotipa.

Stanišić je prethodno od ove agencije tražio hitno uklanjanje reklamnog materijala, promjenu naziva ili otkazivanje manifestacije.

„Logotip nema sličnosti sa vašim, a sličnost fonta je objašnjiva jer se upravo takav font najčešće koristi u nazivima koji se odnose na smart tehnologije. Od Zavoda za zaštitu intelektualne svojine smo dobili zvaničan odgovor - dopis, da naziv ili logotip vaše firme nijesu kod njih registrovani pa time ni zaštićeni od eventualnog kopiranja, kojeg u ovom slučaju nije ni bilo. S obzirom na gore pomenuto, nemate zakonsko pravo da od nas tražite bilo kakve izmjene naziva ili logotipa manifestacije. I pored navedenog, razumijemo vašu potrebu da budete autentični, pa ćemo za ubuduće razmotriti mogućnost promjene naziva manifestacije“, navela je Dabetić Jovović.

Nema privilegovanih kod nabavki

Iz Ministarstva za informaciono društvo su saopštili da su od organizatora sajma, agencije Vision Event obaviješteni da od svih prijavljenih za učešće na Sajmu niko nije odbijen, niti je urađena selekcija bilo koje vrste.

„Na insinuaciju da neke lokalne filijale stranih firmi dobijaju sve bitnije nabavke u Ministarstvu i da se direktno nanosi šteta razvoju informatičkih firmi u Crnoj Gori, ne želimo da odgovaramo, jer u postupcima javnih nabavki raspisanim od strane ovog Ministarstva mogu da učestvuju i podnesu ponude sva zainteresovana lica“, istakli su iz Ministarstva.

Bonus video: