MBA: Priča o preduzetništvu da se nametne kod djece

“Naša ocjena je da su, i pored nesumnjivog napretka na planu podsticanja preduzetništva, svi relevantni subjekti u obavezi da stalno unapređuju i bogate aktivnosti usmjerene u tom pravcu, zbog ogromnog značaja koje preduzetništvo ima za ukupan razvoj društva”, rekli su iz MBA
109 pregleda 1 komentar(a)
majke sa troje djece, Foto: Shutterstock
majke sa troje djece, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.11.2015. 14:38h

Montenegro biznis alijansa (MBA) usmjerena je na to da se priča o preduzetništvu nametne kod djece koja pohađaju predškolske ustanove, štampanjem publikacije Rastimo uz ideje, prilagođene tom uzrastu.

U MBA, kako je saopšteno, očekuju da će ta najnovija aktivnost naići na punu podršku svih relevatnih subjekata, ali i svih onih koji uočavaju i uvažavaju značaj takvih aktivnosti za budući razvoj društva što bi u bliskoj budućnosti, za posljedicu imalo brži ekonomski i svaki drugi napredak.

“Ako se neko u najranijem dobu života počne vaspitavati na način da prihvati ulogu sopstvenog ja kao odlučujućeg faktora za sve ono što mu se u životu događa, jeste garancija za stvaranje snažnijeg i preduzetnički orjentisanijeg društva, sa svim onim pozitivnim posledicama koje iz toga proizilaze”, navodi se u saopštenju.

Zbog svega toga, i mnogo čega drugoga, u najrazvijenijim ekonomijama i demokratijama svijeta se ovom pitanju, upravo kod najmlađeg uzrasta poklanja posebna pažnja.

MBA će u dobrom dijelu svog angažovanja u narednoj godini, ovim inicijativama i aktivnostima pokloniti punu pažnju.

“Naša ocjena je da su, i pored nesumnjivog napretka na planu podsticanja preduzetništva, svi relevantni subjekti u obavezi da stalno unapređuju i bogate aktivnosti usmjerene u tom pravcu, zbog ogromnog značaja koje preduzetništvo ima za ukupan razvoj društva”, rekli su iz MBA.

U MBA su kazali da znaju da je preduzetništvo djelatnost usmjerena na pokretanje, organizovanje i inoviranje poslovanja preduzeća sa osnovnim ciljem stvaranja novog tržišta i ostvarivanja dobiti. Isto tako, preduzetništvo je način razmišljanja i ponašanja što za posljedicu, između ostalog, ima upravo prethodno navedeno.

“Od najranijeg djetinjstva djecu treba navikavati da razmišljaju u pravcu jačanja svoje ličnosti, samouvjerenosti, razvijanja sposobnosti kreacije, jednostavno sposobnosti “preuzimanja života u svoje ruke”. Nije tačna tvrdnja da se preduzetnik rađa, mada naravno ima onih sa više talenta.

Preduzetnik se stvara, znanje ga pokreće, a znanje podstiče samouvjerenost”, smatraju u MBA.

MBA je već imala više aktivnosti s ciljem podsticanja preduzetništva kod mladih. MBA je nedavno, uz podršku američke Ambasade, završila projekat namijenjen srednjoškolskom uzrastu. Uz predavanja na temu preduzetništva i njegovog značaja za razvoj ličnosti i društvene koristi od stvaranja preduzetnički orjentisanih ljudi, podijeljena im je publikacija Kako započeti sopstveni biznis.

MBA je takođe, za osnovce, svojevremeno štampala publikaciju Moj biznis.

“Na taj način bi MBA zaokružila priču o preduzetništvu kod sva tri nivoa obrazovanja: srednjoškolsko, osnovno i predškolsko obrazovanje i vaspitanje”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: