Javorak izvozi 90 odsto proizvodnje na inostrano tržište

„U Javorku i dvije firme u okviru njega sada radi 100 zaposlenih. Planovi su da do kraka godine bude uposleno 120 radnika što je veliki iskorak u odnosu na pola godine ranije“, kazao je Ivanović
131 pregleda 7 komentar(a)
Javorak, Foto: Svetlana Mandić
Javorak, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.11.2015. 15:49h

U nikšićkom drvoprerađivačkom preduzeću Javorak, u kome je stečaj okončan 1. juna i počela realizacija plana reorganizacije, uposleno je oko 100 radnika, a 90 odsto proizvodnje se izvozi na inostrano tržište.

Vlasnik Javorka Branko Mićković saopštio je te podatke tokom današnje posjete ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića i čelnika nikšićke opštine i ocijenio da sve to ukazuje na novi početak te fabrike i da je već sada ostvaren veliki napredak.

„Kroz kapiju Javorka danas ulazi 100 radnika, izvozi se 90 odsto proizvodnje, a samo deset odsto plasira na domaće tržište. Taj trend će se nastaviti i u buduće. U narednoj godini planiramo da preradimo 30 hiljada kubika, što će, kao i ostali naši planovi, biti uslovljeno obezbjeđenjem koncesija na drvnu građu“, kazao je Mićković.

Prema njegovim riječima, ukoliko dobiju neophodnu koncesionz podršku od države, uspjeh Javorka sigurno neće izostati.

„Ukoliko bude po planu već naredne godine možemo računati na novih 50 radnih mjesta. Javorak danas izvozi na tržište Evropske unije, Egipta, Dubaia i Rusije. Gledano brojkama poslovni učinak u prethodnom mjesecu ostvaren je sa 250 hiljada eura“, rekao je Mićković i ukazao da je najvažnije što u fabrici radi pogon finalne prerade.

Ivanović je ocijenio da su učinjeni veliki pomaci na oporavku Javorka, mada je za sada riječ još o početnim koracima.

„U Javorku i dvije firme u okviru njega sada radi 100 zaposlenih. Planovi su da do kraka godine bude uposleno 120 radnika što je veliki iskorak u odnosu na pola godine ranije“, kazao je Ivanović.

Govoreći o izvozu na inostrano tržište, Ivanović je ukazao da je cilj da se plasira što veći stepen prerade „koji se korak po korak mora povećavati, kako bi se što više novca ostajalo proizvođačima i državi, jer jedno je kada se izvozi samo oblovina, a drugo kada idu finalni proizvodi“.

„Popravlja se ambijent za bavljenje proiuzvodnjom i preradom u Crnoj Gori, mada je oblast drvoprerade bila zapuštena iz različitih razloga i neophodno je još da bi se povratilo povjerenje. Nije cilj posjeći drvo, već ga maksmimalno iskoristiti. Riješili smo dio koncesija, a ostalo je da se vidi kako će se to pitanje realizovati na dugoročan period“, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, Vlada je usvojila program za koncesije za narednu godinu i sada predstoji dodjeljivanje drvoprerađivačima, kako bi se zavelo više reda u ovoj oblasti.

„Za tri godine prvi put ulazimo u proceduru dodjele dugoročnih koncesija, što znači dugoročno planiranje za drvoprerađivačle firme kako bi mogle poslovati. Moramo pažljivo odlučiti kako i na koji način dodjeljivati konceije, prije svega drvoprerađivačima koji mogu da spoje finansije, tržište, izvoz i zaposlenost“, istakao je Ivanović.

Predsjednik nikšićke Opštine Veselin Grbović iskazao je veliko zadovoljstvo što je Javorak krenuo putem napretka.

„Sve što je planirano realizovano je, a obezbijeđene su i neophodne koncesije za neki kraći period. Nadamo se da ćemo sa Ministarstvom poljoprivrede uspjeti da obezbijedimo i veće i dugoročne koncesije za impresivne planove ove fabrike“, kazao je Grbović.

Jedna od mladih radnica, Tanja Nedić (19), saopštila je da su plate u Javorku redovne i da je zadovoljna što joj je omogućeno da može da pokaže da zna i hoće da radi.

Osnovni izvozni proizvod Javorka je furnir koji se plasira u zemlje EU, a imaju i tzv. Egipatski program koji se izvozi za tamošnje tržište.

U jednoj od hala Javorka radi i italijanski investitor koji proizvodi kompletan asortiman namijenjen izvozu na tržište Evropske unije. Riječ je o izvozu djelova namještaja, kuhinjskoj galanteriji, masažnim i relaks foteljama, kao i drugom asortimanu.

Bonus video: