SARADNJA SA OKO 30 STOČARA

Potpisani ugovori za povećanje stočnog fonda

„Ova mjera nije bila namijenjena velikom proizvođaču, već je mogao da se javi svako ko hoće da počne ili ko već raspolaže određenim stočnim fondom. Ograničenja nikakvih nije bilo. Zbog toga je naše iznenađenje ne tako malo kada smo shvatili da moramo produžavati rok za realizaciju ove mjere“, rekao je Ivanović
1 komentar(a)
Priplodna stoka, Foto: Luka Zeković
Priplodna stoka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.11.2015. 14:51h

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović potpisao je danas ugovore za dodjelu u prosjeku od 15 do 20 hiljada eura namijenjenih za povećanje stočnog fonda za oko 30 stočara iz Nikšića, Plužina, Šavnika i Žabljaka.

Radi se o mjeri čiji je cilj podrška unaprijeđenju stočnog fonda iz sektora mliječnog govedarstva i ovčarstva, za šta je iz Agrobudžeta stočarima iz Crne Gore predviđeno 700 hiljada eura.

Ivanović je kazao da se prvi put na ovaj način u Crnoj Gori potpisuju ugovori sa poljoprivrednicima i to u Nikšiću, u kome je, kao najvećoj opštini po površini u državi, u porastu broj registrovanih poljoprivrednih proizvođača.

„Ova mjera nije bila namijenjena velikom proizvođaču, već je mogao da se javi svako ko hoće da počne ili ko već raspolaže određenim stočnim fondom. Ograničenja nikakvih nije bilo. Zbog toga je naše iznenađenje ne tako malo kada smo shvatili da moramo produžavati rok za realizaciju ove mjere“, rekao je Ivanović.

Javni poziv raspisivan je dva puta zbog interesovanja poljoprivrednika kojima je obezbijeđena finansijska podrška za nabavku steonih junica i priplodnih jagnjica.

„Posebnom mjerom u okviru Agrobudžeta predviđa se podrška kroz finansiranje 50 odsto uvećanja stočnog fonda. Svi u Crnoj Gori imali su priliku da koristeći ovu mjeru povećaju broj sitne i krupne stoke“, naveo je Ivanović.

Prema njegovim riječima, to je najbolji put da se pruži prilika svima koji žele da se bave poljoprivredom da ne pričaju već pređu na rad.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, kazao je da je veoma zadovoljan što je za dodjelu tih sredstava najviše zahtjeva bilo iz Nikšića.

„Ovo mnogo znači za grad i za stočare, jer značajan broj građana na ovaj način obezbijeđuje sredstva za jačanje domaćinstava. Nadam se da će biti još više Nikšićana koji će konkurisati za ovakve projekte“, saopštio je Grbović.

Preporučujemo za Vas