Stopirano otvaranje ponuda: Osporen posao Montefarma od 16 miliona

Ministar zdravlja nedavno kazao da neće biti nestašica ljekova jer će tender biti završen sredinom decembra, što je sada nemoguće
58 pregleda 7 komentar(a)
apoteka Montefarm, Foto: Vesko Belojević
apoteka Montefarm, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.11.2015. 20:02h

Planirano otvaranje ponuda na godišnjoj nabavci ljekova, koje je organizovala državna Apotekarska ustanova Montefarm, juče je u posljednji čas stopirano zbog sumnji da je bilo privilegovanih firmi tokom pripreme tenderske dokumentacije tokom oktobra, potvrđeno je “Vijestima” iz nekoliko izvora.

Vrjednost godišnje nabavke ljekova koju naručuje Montefarm procijenjena je na iznos od oko 15,77 miliona eura, a radi se uglavnom o ljekovima koje građani naručuju na recept.

Jučerašnjim stopiranjem godišnje nabavke ljekova za potrebe građana Crne Gore dovedena je u pitanje nedavna procjena ministra zdravlja dr Budimira Šegrta, da nema bojazni od nestašice ljekova.

“Tačno je da nije izvršeno otvaranje ponuda po tenderu jer je privredno društvo ADOC Beograd podnijelo žalbu na tendersku dokumentaciju”, potvrdio je “Vijestima” direktor Montefarma dr Radoman Dragaš.

Montefarm će sada Komisiji za kontrolu postupka javnih nabavki da dostavi odgovor na žalbu, ali u konačnom on neće odlučivati o njoj već ova komisija.

Prema informacijama “Vijesti”, koje direktor Dragaš odgovarajući na pitanja nije negirao, juče ujutro nijesu otvorene ponude na godišnjem tenderu Montefarma jer je žalilac u svojoj žalbi tvrdio da je u pripremi tenderske dokumentacije bilo kršenja čl. 17 Zakona o javnim nabavkama.

Desilo se, naime, da je sa procijenjenjim vrijednostima cijena ljekova (i količinama) za oralnu upotrebu 8. oktobra ove godine, mejlom od Montefarma, bio upoznat samo dio dobavljača, ali ne i svi od kojih se jedan sada žalio i pokušava da ospori zbog toga čitav tender, jer je navodno bio u neravnopravnom položaju u odnosu na ostale.

Članom 17. Zakona o javnim nabavkam čiji je kršenje prijavila beogradska firma definiše se sukob interesa ponuđača, podnosioca zajedničke ponude ili podugovarača.

Ministar zdravlja je ranije izjavio da će do sredine decembra tender Montefarma biti zatvoren i da će svi dobavljači biti poznati, kao i sve količine, i da će odmah startovati sa potpunom snabdjevenošću za 2016. godinu.

Takva projekcija sada je nemoguća.

Šegrt je napomenuo, takođe, da je “Montefarm potpuno sposoban da obezbijedi uredno snabdijevanje tržišta Crne Gore za sve osiguranike i to je jedina i prava istina po ovom pitanju“.

On je, tada, podsjetio da je ugovor sa 107 privatnih apoteka sklopljen u martu, kao pilot projekat, i da je bilo predviđeno da traje najduže do 31. decembra.

Mejl da preporuče cijene nisu dobili svi dobavljači

Pouzdani izvori “Vijesti”, o čemu postoje i dokazi, tvrde da je samo 19 dobavljača ljekova dobilo mejl iz Montefarma 8. oktobra ove godine kojim su upućene specifikcije sa količinama ljekova i njihovim procijenjenim vrijednostima. Cilj slanja mejla su povratne sugestije i primjedbe.

Zbog toga nije čudo što su se pojedini ponuđači iz inostranstva, koji su slučajno ili ne, zaobiđeni od strane Montefarma, na kraju žalili na definisanu tendersku dokumentaciju godišnjeg tendera.

Najinteresantnije u čitavoj priči je što Montefarm nije oglasio procijenjene cijene ljekova u skladu sa vladinom Uredbom koja je na snazi od sredine avgusta ove godine nego u skladu sa percepcijama 19 odabranih ponuđača koji su im nakon mejla uzvratili sugestijama i svojim primjedbama i procjenama.

Bonus video: