Senić: Zakon o konverziji kredita u CHF-u se pogrešno tumači

On je dodao da se Zakon mora sprovesti kako se klijenti koji su pogođeni činjenjima banke ne bi našli u poziciji da se osjećaju potpuno napušteni od nadležnih institucija, jer zakonski dokument definiše upravo suprotno
96 pregleda 1 komentar(a)
Švajcarski franci, Foto: Shutterstock
Švajcarski franci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.11.2015. 13:26h

Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure ne primjenjuje se na način i u formi kako ga je izglasao parlament, čime se nanosi direktna šteta građanima, ocijenio je predstavnik klijenata Hypo Alpe Adria banke (HAAB), Dragan Senić.

On je rekao da klijenti, korisnici kredita indeksiranih u CHF-u, žele da vjeruju da je svrha održanog sastanka ministra finansija, Radoja Žugića sa glavnim izvršnim direktorom Hypo banke, Christophom Schoenom, razvoj proklamovanog partnerstva, iskazanog riječima "sa mjerom zadovoljenja potrebe obje strane".

“Kao klijenti banke smatramo da treba da imamo jednak tretman Ministarstva koje predstavlja građane i da će se 'mjere zadovoljenja potreba' podjednako odnositi i na primjenu Zakona u korist klijenata banke, u skladu sa rokovima koji su odavno prekršeni činjenjima banke”, naveo je Senić u saopštenju.

Klijenti, kako je dodao, ne žele da vjeruju da Centralna banka (CBCG) ne može da zaštiti tržišne definicije bankarskog poslovanja u Crnoj Gori, koje ne čine samo banke nego i klijenti, korisnici bankarskih usluga i proizvoda, a odgovorne institucije su obavezne da primjene pune odredbe zakona.

On je podsjetio da Zakon o konverziji obuhvata sve kredite koje su komercijalne banke odobrile klijentima u francima, uključujući i one koje je banka jednostrano raskinula, jer klijenti nijesu mogli da ih otplaćuju, kao i da osnov za konverziju predstavlja iznos koji je klijent dobio u banci u trenutku zaključenja ugovora.

“Zakon se zasniva na ugovoru o kreditu, sve je jasno i precizno navedeno, pa se postavlja pitanje odakle nekom pravo da ga pogrešno tumači i time opstruira njegovu primjenu nanoseći direktnu štetu građanima”, naveo je Senić.

On se osvrnuo na odluku o nadzoru nad primjenom tog zakona koji je dao Savjet CBCG na sjednici od 26. avgusta, u kojoj je navedeno da ta institucija u skladu sa zakonom kontroliše da li banke u svojim poslovnim knjigama iskazuju konvertovani iznos obaveza samo za korisnike kredita sa kojima su zaključile anekse ugovora u skladu sa Zakonom o konverziji.

“Na osnovu kojeg člana su isključene kategorije klijenata kojima su jednostrano raskinuti ugovori o kreditu i prodati povezanom licu u okviru Hypo grupe – Heti, kao i klijenti koji su vratili kredite? Ko je učinio rokove primjene Zakona neobavezujućim kada je krajnji rok za primjenu bio 6. oktobar, kao i ko dozvoljava Hypo banci da diskriminiše klijente dajući malom i odabranom broju anekse koji nemaju nezakonite članove, dok je ogromna većina klijenata dobila anekse sa nezakonitim članovima”, pitao je Senić.

On je dodao da je ta pitanja postavio i guverneru CBCG, Milojici Dakiću.

Senić je pitao i kako je u anekse stavljena zatezna kamata Hypo banke plus još pet odsto, umjesto zakonske zatezne kamate.

“Uloga CBCG je presudna i obavezni su da sagledaju suštinu primjene Zakona. Opravdanje banke da se štite akcionari je netačno, pošto je urušavanje reputacije do kog su doveli tadašnji i sadašnji izvršni direktori banke ono što uništava kapital akcionara i status banke”, naveo je Senić.

On je dodao da se Zakon mora sprovesti kako se klijenti koji su pogođeni činjenjima banke ne bi našli u poziciji da se osjećaju potpuno napušteni od nadležnih institucija, jer zakonski dokument definiše upravo suprotno.

Na drugoj strani, Hrvatska narodna banka (HNB) tražila je prošle sedmice od banaka koje su u anekse ugovora o konverziji franaka u eure ugradile odredbe o posljedicama eventualnog ukidanja ili poništenja Zakona o potrošačkom kreditiranju da izostave te odredbe, jer one mogu da budu suprotne propisima kojima se štite prava potrošača. Takođe, kako je najavljeno, HNB će korišćenjem supervizijskih mjera ispitati postupaju li banke u skladu sa zakonom.

Bonus video: