"NAJUGROŽENIJI SU POVRATNICI IZ NJEMAČKE"

Balić: Novac od neustavne takse na gorivo podijeliti siromašnima

On je dodao da je početkom maja ove godine Inicijalni odbor Građanskog pokreta URA u Bijelom Polju pozvao da se novac od takse na gorivo, umjesto na finansiranje autoputa i vrhunskog sporta, usmjeri ka rješavanju egzistencijalnih problema građana sjevera, kako bi se zaustavilo iseljavanje
7 komentar(a)
Almir Balić, Foto: URA
Almir Balić, Foto: URA
Ažurirano: 23.11.2015. 12:04h

Milioni eura koji su neustavno oduzeti građanima Crne Gore od takse na gorivo za autoput treba da budu vraćeni građanima i prije svega usmjereni najsiromašnijima na sjeveru, kazao je član Inicijalnog odbora URA u Bijelom Polju Almir Balić.

Balić je kazao da su među najugroženijima i povratnici iz Njemačke, koji su pokušavali da nađu spas odlaskom u tu zemlju i traženjem azila.

"Bez obzira da li je tih 9.557.185,48 eura prikupljenih u periodu od 20. aprila do 6. oktobra ove godine uloženo u finansiranje autoputa i vrhunskog sporta, obaveza Vlade koja je donijela ovu neustavnu Uredbu je da novac vrati građanima. Smatrajući da je dužnost svih nas da pomažemo onima koji su najugroženiji i da budemo solidarni, javno apelujemo da se taj novac kroz projekat razvojnog i socijalnog karaktera usmjeri prema povratnicima sa sjevera Crne Gore i prema ostalim ugroženim kategorijama stanovništva na sjeveru", rekao je Balić.

On je dodao da je početkom maja ove godine Inicijalni odbor Građanskog pokreta URA u Bijelom Polju pozvao da se novac od takse na gorivo, umjesto na finansiranje autoputa i vrhunskog sporta, usmjeri ka rješavanju egzistencijalnih problema građana sjevera, kako bi se zaustavilo iseljavanje.

"Od tada do danas nije ništa urađeno na oživljavanju sjevera, a u međuvremenu, veliki broj građana pokušao je da ostvari pravo na azil u Njemačkoj. Kao što ovih dana možemo vidjeti, najveći broj njih će u narednih nekoliko mjeseci biti vraćen u Crnu Goru. Činjenica je da se u najvećem radi o porodicama koje su u Crnoj Gori živjele u teškim uslovima i o ljudima koji su imali niska primanja nedovoljna za zadovoljenje najosnovnijih potreba. ", zaključio je Balić.