Čudni putevi opštinskog placa u Tivtu: Prodavan CTH-u, iako nije njihov

C-Vračar prodaju placa 2009. ugovorio sa firmom iz Budve povezanom sa Milošem Marovićem, iako je plac bio u vlasništvu Opštine. C-Vračar nije dobio potvrdu za plac
119 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2015. 06:56h

Vrijedan plac u centru Tivta koji je Opština Tivat izgubila pod sumnjivim okolnostima 2010. godine u korist firme C-Vračar iz Herceg Novog, godinu ranije trebalo je da bude prodat kompaniji povezanoj sa sinom visokog funkcionera DPS Svetozara Marovića, Milošem Marovićem.

To pokazuju dokumenti do kojih su došle „Vijesti“ i „Monitor“, a prema kojima je podgorička kompanija CTH Team osnovana 26. novembra 2009, istog dana sklopila kupoprodajni ugovor sa C-Vračarem kojim je za tri miliona eura, kupila nekretnine kojima je tada raspolagala hercegnovska firma - supermarket i zemljište u Budvi, u blizini hotela Avala i katastarsku parcelu 2285 u KO Tivat sa objektima na njoj.

U ugovoru iz novembra 2009, piše da “prodavac (C-Vračar) ima pravo svojine, sa upisanim pravom koriščenja” na lokacijama koje prodaje CTH Teamu. To međutim, u slučaju lokacije u Tivtu nije bio tačno jer je Uprava za nekretnine tek 2010. prihvatila zahtjev izvršnog direktora preduzeća C-Vračar Ilije Kovača da na tom placu površine 1.594 kvadrata, „briše pravo svojine upisano u korist Opštine Tivat, a moje pravo korišćenja, pretvori u pravo svojine“.

To znači da je plac višemilionske vrijednosti C-Vračar prodavao iako u tom trenutku nije bio njen vlasnik. I kasnije kada su “postali” vlasnici nikada nisu u upravnom postupku pred Upravom za nekretnine, priložili zakonom traženi dokaz - mišljenje Savjeta za privatizaciju da su platili tržišnu naknada za tu zemlju.

Zanimljivo, u kupoprodajnom ugovoru koga su 2009. potpisali Ilija Kovač u ime C- Vračara i Jelena Ilinčić u ime CTH Teama, piše da se na parceli 2285 ukupne površine 1.594 kvadrata, nalazi i supermarket površine 521 kvadrat sa dva pomoćna objekta. Taj montažni supermarket je međutim, do temelja izgorio u požaru koji je na njemu pod misterioznim okolnostima izbio još u ljeto 2006.

To ipak nije spriječilo CTH Team da tri godine kasnije sklopi ugovor o kupovini nepostojećeg objekta na atraktivnoj parceli u centru Tivta, odmah iza prvog reda zgrada na gradskoj rivi Pine.

Za tu nekretninu C-Vračar, koga je tada kontrolisao kontroverzni hercegnovski biznismen Panto Vučurović, sa podgoričkom kompanijom ugovorila je kupoprodajnu cijenu od milion eura, koja je trebalo da bude isplaćena u roku od 120 dana. To se, međutim, nije desilo, pa nekretnina u Tivtu nikada nije postala formalna svojina CTH Teama. Potvrdio je to „Vijestima“ advokat Vukašin Šimrak iz Herceg Novog koji danas zastupa C-Vračar istakavši da kupac nije nikada isplatio ugovorenu cijenu, pa ugovor iz 2009. nije ni stupio na snagu.

Da je to tako pokazuje i evidencija svih promjena u listu nepokretnosti broj 337 KO Tivat, od 1. januara 2009 do danas, a koju su „Vijesti“ po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, dobile od Uprave za nekretnine. U njima nema ni tereta zabilježbe kupoprodajnog ugovora iz 2009, kao ni prenošenja prava svojine nad lokacijom u centru Tivta na CTH Team.

Sa druge strane, ta kompanija je po dokumentaciji koju imaju „Vijesti“, C-Vračaru isplatila ugovorena 2 miliona eura za lokaciju u Budvi i upisala se kao njen vlasnik u katastru. Na toj lokaciji je par godina kasnije, počela izgradnja velike luksuzne stambene višespratnice „Dukley Residences“.

Kao direktor firme CTH Team koja je u međuvremenu, sjedište iz Podgorice prebacila u Budvu, danas se na sajtu Privrednog suda vodi Nebojša Čolan, poslovni partner Miloša Marovića u brojnim budvanskim kompanijama koje su se bavile raznim vrstama biznisa.

Kao osnivač CTH Teama navodi se of-šor kompanija Corum Group LTD, dok je to ranije bila Jelena Ilinčić iz Podgorice, prvobitna izvršna direktorica CTH Teama. Ilinčićeva se danas bavi advokaturom, a na pitanje „Vijesti“ da li je 2009. imala veze sa CTH Teamom i potpisivala kupoprodajni ugovor sa C-Vračarom, u telefonskom razgovoru je kazala: „Naći ćete sve to na sajtu, nema potrebe da Vam ja odgovaram na ta pitanja.“

Čolan je „Vijestima“ kazao da ugovor iz 2009, kada je u pitanju lokacija u Tivtu, nije realizovan. On je kazao i da lično, nema više ništa sa kompanijom CTH Team, jednoj od brojnih u kojima je ranije dovođen u vezu sa Marovićem mlađim, sa kojima je partner bio i u budvanskim firmama El Mar, Motonautika i MC Marina. Specijalno državno tužilaštvo inače, prije mjesec dana je izdalo nalog za hapšenje Miloša Marovića u okviru istrage koja se vodi oko prodaje i razmjene 26.000 kvadrata zemlje Opštine Budva u zaleđu plaže Jaz.

Nakon neuspjele transakcije sa CTH Teamom, C-Vračar je ušao u zajedničko ulaganje sa tivatskom firmom Dana komerc koja je na tom zemljištu upravo izgradila veliku stambeno-poslovnu zgradu.

Opština 2013. isplatila vlasnika

Vlasnik ovog placa još od početka šezdesetih godina prošlog vijeka bila je Opština Tivat koja ga je tada nacionalizovala.

Nakon dugogodišnjih postupaka restitucije i sudskih sporova, Opština je posljednjeg starog vlasnika lokacije isplatila tek 2013. obeštećenje od skoro 380 hiljada eura.

Opština Tivat je državnoj trgovinskoj kompaniji C-Vračar iz Beograda početkom šezdesetih ustupila na korišćenje (ne i u vlasništvo) svoju parcelu od 1.594 kvadrata u centru grada sa namjenom da C-Vračar na njoj podigne „montažnu samoposlugu tip 500“.

Samoposluga je izgorjela u ljeto 2006, a hercegnovski ogranak C-Vračara koji je u međuvremenu došao u ruke Panta Vučurovića, uspio je da pravo korišćenja nad opštinskom zemljom u Tivtu formalno zamijeni pravom svojine nad milionski vrijednim placem 2010.

NVO “Tivatska antikorupcijska akcija” prije mjesec dana saopštila je da je u slučaju volšebnog prelaska vrijednog opštinskog zemljišta u vlasništvo C-Vračara, na djelu bio „teški organizovani kriminal u kome je Opština oštećena za milionsku sumu“ i pozvala Tužilaštvo da ispita ovaj slučaj.

Galerija

Bonus video: