Budi odgovoran: Kupalište 1A u Ulcinju kažnjeno sa 2.150 eura

Inspektori su sa 150 eura kaznili parking kod hotela Park u Budvi, zbog neposjedovanja registar kase, dok su zbog neposjedovanja dozvole za rad zapečatili barsku Perlu
53 pregleda 0 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Ažurirano: 22.11.2015. 11:59h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice su evidentirane 33 primjedbe, na osnovu kojih su izrečene tri kazne od 150 eura do 2,15 hiljada eura.

Najveća kazna, od 2,15 hiljada eura, izrečena je kupalištu 1A u Ulcinju za koje je utvrđeno da radi bez odobrenja. Kazna od 1,1 hiljadu eura je iz istog razloga izrečena kafani u ulici Braće Ribara u podgoričkom naselju Konik.

Inspektori su sa 150 eura kaznili parking kod hotela Park u Budvi, zbog neposjedovanja registar kase, dok su zbog neposjedovanja dozvole za rad zapečatili barsku Perlu.

Inspektori su prilikom kontrole prodavnice Kovači u Podgorici utvrdili da za neke proizvode nijesu istaknute šifre, kao i da apartmani Perla u Baru ne vode na propisan način knjigu gostiju. U oba slučaja nije bilo kazni.

Inspektori su prilikom kontole kladionice Premijer u Budvi utvrdili da priređivač igara na sreću ne želi da isplati dobitak, zbog čega je igrač upućen da svoje pravo ostvari preko suda.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole kioska preko puta Fonda penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) i kafane kod nove pošte u Nikšiću, Pečurke u Podgorici, kompanije CRBC u Kolašinu, parkinga u Škaljarima i kod pošte u Kotoru, Lera u Meljinama pored Herceg Novog i dilera smještaja u Šušnju. Nepravilnosti nije bilo ni prilikom kontrole Ž.V. i V.D. iz Kotora, prijavljenih za nelegalan rad stomatologa, kao i R.R. i R.Z. iz Podgorice, koji su navodno imali neprijavljene radnike.

Inspektori nijesu utvrdili neparvilnosti ni prilikom kontrole O.R, K.N, G.D, S.S, B.D i O.R. iz Žabljaka, prijavljenih za organizovanje džiping tura i pružanje usluga turističkih vodiča bez dozvole.

Od ukupno 33 pritužbe, koje su evidentirane od ponedjeljka, osam nije dobilo odgovor. Te pritužbe su se odnosile na nepropisno parkiranje, sječu borova na Ćemovskom polju, otpad i smeće.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: