Neminovan rebalans budžeta u Herceg Novom

Opština Herceg Novi je u oktobru po osnovu poreza na nepokretnosti prihodovala više od 220 hiljada eura, što je nivo naplate podiglo na skoro 90 odsto planirane
63 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 21.11.2015. 12:26h

Prvobitno planirani budžet Opštine Hreceg Novi za ovu godinu od 14,55 miliona eura mogao bi, zbog slabijih prihoda od naknade za uređenje i korišćenje građevinskog zemljišta, doživjeti rebalans na 11,55 miliona eura.

Predlog rebalansa pripremljen je i proslijeđen Ministarstvu finansija, a pred odbornicima Skupštine opštine Herceg Novi biće na sljedećoj sjednici, saopšteno je Radiju Jadran iz lokalne samouprave.

Sadašnja realizacija budžeta iznosi oko deset miliona eura.

Opština Herceg Novi je u oktobru po osnovu poreza na nepokretnosti prihodovala više od 220 hiljada eura, što je nivo naplate podiglo na skoro 90 odsto planirane. Ukupan iznos naplaćen po tom osnovu za deset mjeseci ove godine iznosi oko 3,13 miliona eura, što je oko 400 hiljada eura više nego u istom periodu prošle.

Potraživanja Opštine od Vektra Boke i Jadranskog brodogradilišta Bijela predata su stečajnom sudu, dok će se od PKB-a, koji je izašao iz stečaja, nastaviti uobičajena naplata poreza na nepokretnosti kao kod svih preduzeća.

“Kada je riječ o Opštoj privatnoj bolnici u Meljinama, u toku je priprema sporazuma u cilju izmirivanja obaveza prema Opštini, s tim što u tom postupku želimo da vodimo računa da ne ugrozimo njihovo redovno poslovanje, jer to ne bi nikome bilo u interesu”, naveli su iz lokalne uprave.

Opština je u oktobru uspjela da naplati oko 200 hiljada eura kroz naknade za građevinske dozvole, ali su prihodi i dalje slabiji od očekivanih, jer je do sada naplaćeno samo oko 1,1 milion eura. To predstavlja 40 odsto godišnjeg plana utvrđenog rebalansom.

U lokalnoj vlasti očekuju da će do kraja godine tu stavku značajno popraviti, posebno imajući u vidu dogovor sa Azmont investmentsom.

“Opština je tokom oktobra završila proceduru obračuna za naplatu građevinskih dozvola za tri nove zgrade i dio pratećih objekata marine u komlepksu Portonovi. Prema informacijama investitora, kompanije Azmont investments, obračunatih blizu 690 hiljada eura trebalo bi da bude u našoj kasi već do kraja godine”, kazali su predstavnici lokalne samouprave.

Prema najnovijem obračunskom periodu, po osnovu prireza poreza na dohodak fizičkih lica do 15. novembra naplaćeno je oko 780 hiljada eura, od lokalnih komunalnih taksi 115 hiljada, a dio prihoda od turističke takse, koji pripada budžetu Opštine, iznosi 107 hiljada eura.

Naplata prihoda koji pripadaju lokalnoj Turističkoj organizaciji, kao što su članski doprinosi, boravišna i turistička taksa, veoma su dobri i već je premašen godišnji plan.

Bonus video: